Nova naftna kriza skupo ce nas koštati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova naftna kriza je na pomolu i mogla bi nas skupo koštati, porucuje ugledni ekonomist i poslovni konzultant dr. Guste Santini, autor brojnih knjiga i strucnih analiza, s kojim smo razgovarali o ekonomskim izazovima trenutka.

Santini je jedan od rijetkih ekonomskih patrijarha koji podržava najvažnije odrednice politike nove hrvatske Vlade, poput porezne reforme, te kaže da bi promjene osobno napravio još dramaticnijima.

Jesmo li na pocetku velikog vala poskupljenja uzrokovanog skupljom naftom te porastom PDV-a?

- Što se tice PDV-a, nisam siguran da bi to moglo znatnije povecati troškove života. Mislim da su to neosnovane pretpostavke jer zbog porasta PDV-a od dva posto nece doci do eskalacije cijena roba i usluga.

No, naftna kriza i dogadaji u vezi s Iranom te moguce izbijanje rata na tom podrucju znatno su opasniji problem i za našu i za globalnu ekonomiju. To bi nas moglo dovesti do naftne krize kakvu smo imali u sedamdesetim godinama prošlog stoljeca. U slucaju negativnog raspleta te krize, porast cijena nafte bit ce uzrokovan i realnom i psihološkom inflacijom.

Što je psihološka inflacija?

- To je ocekivanje da ce nešto poskupjeti i onda to i poskupi. Kao Murphijev zakon - šnita kruha s pekmezom uvijek pada na pekmez.

Politicari napominju da ce gradanima, posebno onima s manjim primanjima, promjene poreznih stopa na place ublažiti negativan ucinak povecanja PDV-a.

- Da, upravo je smanjenje porezne presije na place i od place ono što ce umanjiti udar PDV-a na troškove života. Treba znati da je svako smanjenje poreza povecanje konkurentnosti zemlje koje otvara prostor smanjenju cijena na domacem tržištu. Povecali smo PDV, ali smo smanjili porezni trošak. PDV je namijenjen potrošnji i proizvodac ga odbija, povecavajuci svoju konkurentnu sposobnost.

O tome sam pisao u svojoj knjizi "Porezna reforma i hrvatska kriza" i želim naglasiti da u tome i jest kvaka 22, odnosno rješenje problema. Smanjenje oporezivanja placa bitno mijenja krvnu sliku hrvatskog gospodarstva, i to je najvažnija mjera koja je poduzeta. (Razgovarao D. GRAKALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter