Nova mjesta na Monte Ghiru vec rezervirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je svojevremeno najavio direktor Monte Gira Darko Buršic, vec krajem ovog mjeseca ili pocetkom veljace gradani ce biti pozvani za kupnju grobnog mjesta na novim dijelovima pulskog groblja koji se upravo grade.

- Svim gradanima koji imaju prioritet kod kupnje, a to su oni koji su svoje pokojnike pokopali u posudene grobnice, na komunalnom polju ili u kosturnicama, poslat cemo na kucne adrese poziv da iskažu interes za kupnju grobnih mjesta na novim poljima koja se sada grade.

Uz obavijest da se jave u Monte Giro u roku od 15 dana radi dogovora, poslat cemo im i prilog s objektom koji se gradi, da se mogu opredijeliti. Potom cemo im pokazati i knjige te pojasniti detalje o grobnim mjestima, kao i dati na potpisivanje privremena rješenja o grobnom mjestu, radi sklapanja ugovora i placanja akontacije.

Nece biti licitiranja, vec ce ti gradani placati grobna mjesta po cijeni utvrdenoj u odluci Gradskog vijeca, kaže Buršic.

Dodajmo da je više puta istaknuto da ce cijene biti jednake dosadašnjima: pocetna cijena grobne parcele bit ce oko 18 tisuca kuna, grobnice s tri mjesta 27 tisuca, a sa šest mjesta 36 tisuca kuna. Dvostruka niša stajat ce oko devet tisuca kuna, jednostruka sedam, a niše za urne oko šest tisuca.

- Svi oni koji nemaju pokojnike na groblju, a željeli bi rezervirati mjesto, ako mjesta ostane, morat ce licitirati putem natjecaja, a pocetne cijene bit ce ove fiksne utvrdene za prodaju.

Na natjecaju ce biti ponudeni i stari objekti na starom dijelu groblja, gdje su bivši korisnici izgubili pravo na korištenje grobnog mjesta, ili zato što više nemaju nasljednika pa nitko ne placa grobnu naknadu ili zato što je nisu više u mogucnosti podmirivati, rekao je Buršic.

Dodaje da zahtjeva vec sada ima puno, više od tisucu, a novih grobnih objekata bit ce ukupno 1.120.

- Vjerujemo ipak da cemo imati dovoljno mjesta za sve one koji su prioritet, odnosno one koji vec imaju pokojnike na gradskom groblju. Moram reci i da su neke obitelji davale i više zahtjeva, odnosno dali bi ih i braca i sestre, vodeci se logikom da ce tako imati vece šanse za dobivanje grobnog mjesta jer, ako jedan ne uspije, onda ce drugi.

Ima i slucajeva da su obitelji ponavljale zahtjeve, i to tako što su prvi zahtjev predale prije sedam godina pa ponovno prije pet, pa prije dvije…, pojašnjava direktor.

Otkriva i da ce se tijekom ove godine pripremati dokumentacija za daljnje širenje groblja pa dva polja koja se sada ureduju nece biti jedina proširenja. U investiciji vrijednoj 8,9 milijuna kuna, pulsko groblje se širi za više od 5,5 tisuca cetvornih metara, i to na dvije lokacije: prvoj od 2.856 kvadrata koja se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u stari dio groblja i nadovezuje se na njega te drugoj, površine 2.706 cetvornih metara, koja se nalazi u zapadnom kvadrantu postojeceg groblja, s kojim se povezuje.

Ovi radovi trebali bi trajati do jeseni, dok bi se grobnice gradanima trebale ustupiti u sijecnju 2013., kada se, po direktorovim rijecima, ocekuju i prvi ukopi u tim novim dijelovima. Usto, ondje ce se urediti i okoliš.

- Necemo stati na tome, vec rješavamo papirologiju za daljnje širenje na novih 2.500 kvadrata s još 500 mjesta. Vjerujem da tu ne bi trebalo biti problema s izdavanjem dozvola jer je GUP-om tih 2.500 kvadrata vec obuhvaceno i predvideno za gradsko groblje.

No, dok ne izgradimo ova dva polja ne možemo krenuti na trece. Realno je ocekivati da cemo radove u tom dijelu poceti pred kraj 2013. godine, rekao je Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter