Nova marina Rovinj starta u srpnju 2018.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Investicija u kompletnu rekonstrukciju ACI-jeve marine Rovinj vrijedna oko 150 milijuna kuna bitno je odredila financijske pokazatelje najveće hrvatske nautičke grupacije u prvih 9 mjeseci ove godine kada su ostvareni prihodi od 165,1 milijuna kuna i rashodi od 131,7 milijuna kuna. Bilanca je gotovo identična kao i prošle godine u istom vremenskom razdoblju, ali su pokazatelji realno i bolji jer se mora uzeti u obzir kako su proteklih godina prihodi marine Rovinj iznosili oko 11 milijuna kuna, kao i da su isti prihodi izostali u bilanci te su kompenzirani poslovanjem ostalih marina u ACI sustavu.

Predsjednik Uprave ACI-ja Krstijan Pavić, kojemu je nedavno potvrđen puni mandat u trajanju od četiri godine, naglašava kako je zadovoljan rezultatima, kao i najavama za sljedeću turističku sezonu.

- Iako smo izgradili i otvorili novu marinu u Slanom realno će biti potrebno još nekoliko sezona da se tržište u potpunosti privikne na novu marinu. Kad je riječ o našoj trenutačno najvažnijoj investiciji u rekonstrukciju marine Rovinj teško je trenutačno precizirati rok dovršetka projekta jer imamo dosta podmorskih radova na koje veliki utjecaj imaju vremenske prilike. No vjerujem, i to je rok koji ciljamo, kako marina Rovinj može biti otvorena idućeg ljeta, odnosno u srpnju, kao i da će dati svoj doprinos poslovanju ACI-ja i kvaliteti ponude za nautičare već u idućoj sezoni. U Rovinju će bitna novost biti povećanje kapaciteta za velike luksuzne jahte i tu zasad imamo dobre najave i zahtjeve, tržište pokazuje interes za ovaj segment nautičke ponude. I inače je primjetan trend svojevrsnog povratka nautičara prema sjevernom Jadranu - ističe Pavić.

U strukturi poslovnih prihoda ACI-ja od nautičkih aktivnosti, kao što je godišnji, mjesečni, dnevni vez i zakup te ostale usluge nautičarima, ostvareno je 156,4 milijuna kuna od čega prihodi od godišnjeg veza iznose 70 milijuna kuna (smanjenje 3 posto), prihodi od dnevnog (tranzitnog) veza 53,5 milijuna kuna (povećanje 5 posto), dok prihodi od mjesečnog veza iznose 8,6 milijuna kuna (povećanje od 16 posto).   Prihod od zakupa i sporednih djelatnosti iznosi 12,6 milijuna kuna (povećanje od 11 posto), dok prihodi od ostalih usluga nautičarima iznose 9,8 milijuna kuna (povećanje 5 posto). Ostvareno je 1 posto više brod dana u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Prema vrsti usluge, na godišnjem vezu u ACI marinama 30. rujna ove godine nalazilo se 3.427 plovila (smanjenje od 2 posto), ostvareno je ukupno 98.827 brod dana u tranzitu (smanjenje od 4 posto), a na mjesečnom vezu ostvareno je povećanje brod mjeseci od 24 posto.

Osim investicije u Rovinju istaknuta je i izgradnja bazena travel lifta koji je tijekom sezone stavljen u funkciju, te novouređenog golf vježbališta u marini Dubrovnik, zatim i rekonstrukcija betonskih gatova te elektroenergetskog napajanja u marini Vodice, rekonstrukcija pješačkih površina i unutarnje terase restorana u marini Umag te rekonstrukcija recepcije u ACI marini Milna. (D. PAJIĆ) 

 


Podijeli: Facebook Twiter