Nova LED rasvjeta u Balama, Golašu i Krmedu

Investicija u LED rasvjetu bit će vraćena za četiri godine
Investicija u LED rasvjetu bit će vraćena za četiri godine

Samo šest mjeseci trebalo je proći od natječaja do stavljanja u funkciju novih rasvjetnih tijela za Općinu Bale i naselja Krmed i Golaš. Naime, u travnju je Općina raspisala natječaj i paralelno kandidirala projekt tražeći od Fonda za energetsku učinkovitost njegovo sufinaciranje.

- Riječ je o projektu modernizacije javne rasvjete kojim će se sva postojeća rasvjetna tijela na području općine, kao i naselja Golaš i Krmed, supstituirati ekološki učinkovitom LED tehnologijom. Projekt je vrijedan 750 tisuća kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40 posto vrijednosti investicije što je i najviši mogući postotak koje su Bale mogle dobiti vezano za svoju uvrštenost u petu, ujedno i najrazvijeniju skupinu općina i gradova u zemlji, rekao je načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Zamjena tehnologije

Kako doznajemo, otvorenim postupkom javne nabave kao najpovoljniji ponuditelj izabran je Jadrolux d.o.o. iz Tribalja, čiji su djelatnici projekt priveli kraju i osigurali 330 novih zamijenjenih  eko rasvjetnih tijela kojima će, objašnjava Pastrovicchio, Općina priskrbiti značajniju uštedu.

- Do sada je Općina za potrebe javne rasvjete i njenog održavanja godišnje trošila preko 200 tisuća kuna, dok bi s LED rasvjetom, ona trebala biti niža za čak 60 posto. S novcem Fonda, ali i realnoj mogućnosti da od Hrvatske banke za obnovu u i razvoj, kojoj smo se također obratili i od koje čekamo odgovor, dobijemo 15 posto sredstava, samo kroz četiri naredne godine i od uštede, povratit ćemo ukupnu investiciju, kaže načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Solarna elektrana

Upravo odobreno sufinanciranje Fonda za energentsku učinkovitost za LED rasvjetu baljanskoj je Općini dalo dobar vjetar u leđa. 

- Nakon što smo izmjenom Prostornog plana osigurali zamjenu lokacije za reciklažno dvorište te izradili idejni projekt, trenutno se nalazimo u fazi predaje kandidature za sufinanciranje. Također, u intenzivnim smo pregovorima oko izgradnje solarne elektrane koja bi se trebala izgraditi uz cestu prema Rovinju, a ta je lokacija iznimno važna jer se radi o zemljištu koje je većim dijelom u državnom vlasništvu, a preostalo u općinskom, a što bi u konačnici trebalo osigurati maksimalno pojednostavljenje često zapetljanih imovinskopravih odnosa, poručio je načelnik. Dodao je da bi izgradnjom solarne elektrane, kao i već postojećom LED rasvjetom, Bale doista postale "Općina na zelenu energiju".

- Ako sve bude teklo po planu, već ove zime obnovit ćemo podzemno i nadzemno Trg Bembo, Ulicu La Grisa i dio Sant' Elene, rekao je za kraj načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter