Nova kreditna linija za istarske poduzetnike


Istarski župan Valter Flego, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabati, te predsjednik uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka potpisali su ugovor o ustanovljenju nove kreditne linije za istarske male i srednje poduzetnike vrijedne 30 milijuna kuna.

Slična, ali upola manja kreditna linija bila je ugovorena i prošle godine, ali su je istarski poduzetnici vrlo brzo iscrpili: lani je 15 milijuna kuna bilo raspodijeljeno na ukupno 24 kredita, po 12 za nove investicije i za obrtna sredstva. U djelatnosti trgovine te je kredite koristilo 41 posto od ukupnog broja korisnika, 30 posto ih je iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma, 21 posto iz proizvodnih te 8 posto iz uslužnih djelatnosti. "Zato smo odlučili taj kreditni potencijal ove godine udvostručiti", naglasio je župan Valter Flego na ceremonijalu potpisivanja ugovora, dok je predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka rekao kako je "malo županija koje se ovako policentrično razvijaju i koje ovako podržavaju svoje poduzetnike kao što to čini Istarska županija".

Značajke ove kreditne linije pojasnila je Zdravka Cukon, direktorica PBZ-ove regije Istra-Rijeka-Lika. Dvostruko veći depozit iz kojeg se subvencionira kamata za ove kredite, a u koji su Istarska županija i PBZ položili svaki po 750.000 kuna, omogućava kreditni potencijal od 30 milijuna kuna. Krediti će se dodjeljivati ili za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, a kod obje je namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna. Kamate za ove kredite, u iznosu od 2,60 do 2,85 posto, trenutačno su najpovoljnije na financijskom tržištu, a korisnici tih kredita mogu biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge.

"Sve operativne poslove oko ovih kredita vodit će IDA, a zahtjevi se primaju od danas", naglasio je Boris Sabati. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter