Nova knjiga Tatjane Pokrajac Papucci "Iščen bičve"


Zreli dijalektalni uradci Riječ je o pjesmama napisanim čakavicom, o pedesetak novih pjesama ove autorice koje uvode djecu i odrasle u svjetove bića, stvari i pojava 
kojima smo okruženi Književnica iz Rovinjskog Sela Tatjana Pokrajac Papucci nedavno je objavila svoju petu knjigu, naslovljenu "Iščen bičve" u izdanju Biblioteke Velika Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.
Riječ je o pjesmama napisanim čakavicom, o pedesetak novih pjesama ove autorice koje uvode djecu i odrasle u svjetove bića, stvari i pojava kojima smo okruženi, a ti su stihovi namijenjeni ne samo najmlađima, nego i svim ljubiteljima poezije, posebice one dijalektalne.
Autorica, kao što je vidljivo, s lakoćom piše svoje pjesme: živopisno neusiljene i djeci bliske, gdje se čitatelji zasigurno neće dosađivati, gdje će pronaći razne 
motive iz svoga okruženja napisane na jednostavan, kreativan i nikada dosadan način.
Ona nudi i ponešto "mudrih savjeta", a prisutno je podosta dječje igrivosti i živahnosti, toliko nužne u ostvarenjima za najmlađe. 
Sve njezine knjige su i poput škrinjice koje sadrže šaroliki spektar najraznovrsnijih boja, mirisa i zvukova tipičnih za najmlađe doba, za odrastanje. Pjesnikinja ujedno tematizira, naravno uvijek uz potrebnu dozu mudre poučnosti, sve ono što se na neki način tiče djetetovog svjetonazora i što ga u raznim prilikama okružuje.
Pjesme zastupljene u ovoj knjizi donose zanimljive živopisne životne crtice, ima tu humora, ironije, neke su napisane u pripovjednoj formi, poput male lirske priče, gdje su prisutne i reminiscencije na djetinjstvo, na neka drukčija, jednostavnija i bezbrižnija vremena kada su ljudi posvećivali više pažnje međuljudskim odnosima.
 
Tatjana Pokrajac Papucci rođena je 1957. godine u Puli. Njezina prva slikovnica "Stonoga bosonoga" (Ljubljana, 1994.) nagrađena je na tršćanskome međunarodnom književnom natječaju Riječi bez granica/Parole senza frontiere. Pjesme je objavljivala u dječjim časopisima i listovima za djecu (Smib, Zvrk, Tintilinić, Ružmarin, Radost), a neke od njih uvrštene su i u "Moju početnicu", udžbenik za prvi razred. Godine 2005. objavila je knjigu za djecu "Mašta radi svašta". 
 
Pretprošla je, 2014. godina bila vrlo uspješna i plodna za ovu književnicu. Objavila je knjige za najmlađe "Zašto baš to" i "Mala slikarica". Živi u Rovinjskom Selu.
(Vanesa BEGIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter