Nova knjiga Davorke Smoković


Treća po redu knjiga Davorke Smoković naslovljena "Znam da me voliš" predstavljena je u subotu navečer u Svetom Petru u Šumi. Nakladnik je "Josip Turčinović" iz Pazina, urednik Anton Šuljić, tehnički urednik David Ivić, a crtež na koricama potpisuje Davorka Vadanjel.

- Nova, treća po redu, zbirka pjesama Davorke Smoković nosi naslov "Znam da me voliš". Davorka i inače voli deskriptivnost pa je i ovaj put i u naslovu, ali i u dobrome dijelu pjesama ostala na tome svome postulatu. Štoviše, u dobrome dijelu pjesama primijetit ćemo da je slijedila tok misli i bez cizeliranja ispisivala tu bujicu misli i osjećaja, molitava i sjećanja, upitnosti i nadanja, divljenja i tugovanja. No, ono što je osobito karakteristično za ovu zbirku pjesama činjenica je da je ovdje riječ o meditativnome toku svijesti pretočenu u poetski izraz koji je utemeljen na biblijskim događajima i opisima te na stvarnostima vjere i života. Ona u dobrome dijelu pjesama slijedi biblijske sadržaje, opise i osobe, zatim blagdane, još pobliže Crkvenu godinu. Više pjesama ima formu molitve, odnosno neki njihov dio iz deskripcije prelazi u dijaloški odnos prema Ti koji je Bog, a k tome ona u svome pjesničkom imaginariju nabraja sakramente, posebno ispovijed i pokoru, pobožnosti poput klanjanja, zornica i sl., sakramentalije, crkveni namještaj, što jasno ukazuje na njezin duhovni okoliš, kazao je Branko Šuljić.

U nastavku je kazao da je za ovu poetiku religioznoga određenja karakteristično da ona, figurativno rečeno, povezuje liturgiju i livadu. Snažno je povezana i s jednom i s drugom stvarnosti, a "čovjek, njegov duhovni profil, njegova radost i bol, nada i čežnja trajno vibriraju propitujući se i okušavajući se na tim odrednicama".

Prethodne dvije knjige Davorke Smoković, koja je za svoj pjesnički rad dobila i nagrade i priznanja, bile su za djecu. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter