Nova kategorizacija: Rukomet sport broj 1 u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz prisustvo 27 od 37 članova, u Domu sportova "Mate Parlov" održana je redovna sjednica Skupštine Saveza sportova Istarske županije. Pod dirigentskom palicom predsjednika Antona Peruška, SSIŽ je dobio novog (starog) tajnika.

Naime, na natječaj objavljen 19. srpnja u Glasu Istre te na internetskim stranicama Saveza, javio se jedino aktualni tajnik Dario Koraca, na osnovu čega ga je Izvršni odbor predložio, a Skupština jednoglasno prihvatila za novi četverogodišnji mandat.

Jedina točka oko koje se podiglo nešto prašine bilo je usvajanje nove kategorizacije sportova u Istri za period od 2013. do 2016. godine. Tako ekipni sportovi više nisu podijeljeni na muške i ženske, a uvedena su dva nova kriterija - broj kategoriziranih sportaša i rad u mlađim dobnim skupinama.

Promijenjen je i kod olimpijskog statusa sporta koji se prije bodovao u rasponu od jedan do pet, dok po novom "ili jesi ili nisi", odnosno dobiva se ili nula ili pet bodova. Gledano igrom brojki, bodovi će se odsad skupljati u tri glavne kategorije - razvijenost sporta, sportska kvaliteta i javni status sporta.

Prva skupina podrazumijeva razvijenost u svijetu, Hrvatskoj i Istri, drugu čine broj kategoriziranih sportaša, rezultati istarskih i hrvatskih sportaša i klubova te organizacija mlađih uzrasta, dok će se u trećoj bodovi skupljati na osnovu tradicije u Istri, interesa javnosti i olimpijskog statusa.

Maksimalni broj bodova koji se može skupiti je 50 i na osnovu bodova sportovi su podijeljeni u pet grupa. Prvu grupu čine sportovi koji su prikupili 35 i više bodova i njih je ukupno devet, a predvodi ih rukomet s 42 boda, dva više od nogometa.

Primjedbu na kriterije po kojima su se dijelili bodovi iznijela je Marina Gržinić-Burić, predsjednica Istarskog plivačkog saveza, koja je zamjerila što je plivanje dobilo samo tri boda od pet maksimalnih za rezultate koje su ostvarili hrvatski predstavnici. Na njenu žalost, amandman kojim je tražila dodjelu dodatnih bodova nije prošao, jer je za njega glasalo samo troje članova Skupštine. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter