Nova izdanja: "Elvis Brižni the best of"

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

"Elvis Brižni the best of", knjiga je koja nedavno objavljena u izdanju pulske Mare, a riječ je o stripovima ovog autora koji se od 1995. godine objavljuju na stranicama Glasa Istre, sada već godinama u podlistku Zoom.

Vedran Šilipetar, duhovni i formalni otac Elvisa Brižnog, prikazuje dogodovštine toga junaka, ostarjelog rokera kojemu je Elvis Presley posljednji uzor.

Kako je napisao Eugen Borkovsky u predgovoru: "Pomalo je čudak, ali ne iz osobne želje za pozom, već u očima okoline. Odavno je već izgubio sve iluzije i prečesto je pasivan i pomalo naivan sugovornik, verbalni začetnik zapleta ovih kratkih strip-karikatura. On je u nekim pričicama pasivan i tek mimikom prati tijek radnje. Elvis Brižni je česti naivni začetnik razgovora koji inicira dramatičan rasplet".

Autor pažljivo bira kadrove, kao i rečenice koje prate određeni kadar, jer najčešće prikazuje granične karakteristike i situacije, gdje su nerijetko prisutna i lica iz javnog života i politike.

No, taj lik može biti i univerzalan, jer sadrži bezvremenske karakteristike, koje se mogu primjenjivati za razne kontekste i društvene pojave.

Tekst je ponekad čista didaskalija, a ponekad mini priča koja na kritički način progovara o određenim društvenim fenomenima te prikazuje razna lica i naličja društva.

Autor je rekao da je ovaj strip za ljude koji nešto žele, koji razmišljaju, koji su intelektualci i alternativci. Djelomična mu je inspiracija bio jedan srednjoškolski profesor, ali uzor mu je bio Presley, koji je onda poprimio niz lica i naličja.

Raznih se tematskih i interesnih sfera dotiče Brižni/Šilipetar u svojim stripovima, a to varira ovisno o društvenom kontekstu i temama koje su u tom trenutku aktualne.  Njegov strip odlikuju britki pa i crni humor, ali bez ulaženja u neki veći pesimizam.

Vedran Šilipetar diplomirao je na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Bavi se skulpturom, slikarstvom, grafikom, stripom, ilustracijom i glazbom. Piše i likovnu kritiku Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter