Nova izdanja Arheološkog muzeja Istre

Darko Komšo, Tonči Burić i Jacqueline Balen u Svetim srcima (D. ŠTIFANIĆ)
Darko Komšo, Tonči Burić i Jacqueline Balen u Svetim srcima (D. ŠTIFANIĆ)

U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca danas su predstavljena dva nova izdanja Arheološkog muzeja Istre - časopis Arheološkog muzeja Istre "Histria Archaeologica" te izdanje iz niza Monografije i katalozi "Kamik na kunfinu". Uz Darka Komšu, ravnatelja muzeja, o novim izdanjima govorili su dr. Tonči Burić iz splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika te dr. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja Zagreb. Ona je predstavila 42. broj časopisa "Histria Archaeologica" istaknuvši da je unatoč kriznim vremenima AMI uspio održati kontinuitet objave svojih izdanja.

- Arheološki muzej Istre nedavno je slavio 110 godina postojanja te 70 godina od izdavanja prvog broja svog časopisa. "Histria Archaeologica" je tim više važna što prikazuje rezultate arheoloških istraživanja, a od šest objavljenih članaka u 42. broju njih četiri potpisuju djelatnici AMI-a: Katarina Jerbić Percan, Romuald Zlatunić, Lara Orlić i Đeni Gobić-Bravar. Časopis se prostire na 246 stranica i važno je napomenuti da su u njemu tekstovi na hrvatskom i engleskom jeziku što ga automatski čini dostupnijim širem, međunarodnom znanstvenom krugu, kazala je Balen.

Dr. Tonči Burić predstavio je monografiju "Kamik na kunfinu" koja se bavi graničnim oznakama u istarskim šumama.

- Ova monografija nadilazi regionalnu sredinu u kojoj je nastala, a tekstovi sadržani u njoj napisani su na hrvatskom i talijanskom jeziku. Možemo zaključiti da prije objavljivanja ove monografije sadržaj o graničnim oznakama i međama mletačkog i austrijskog razdoblja nikada nije bio tako sustavno i cjelovito obrađen. Valja napomenuti da je sadržaj monografije interdisciplinaran jer su u njemu tekstovi iz arheologije, povijesti i biologije, ali i tekstovi o restauratorskim zahvatima te atraktivne topografske karte istarskih šuma, kazao je Burić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter