Nova Istra: Prijevodi, mladi autori i zavičajne teme


Zadnji dvobroj Nove Istre (jesen-zima 2013.) donosi tekst u spomen na Mirka Kovača naslovljen "Odlazak Meštra od Riječi". "Otišao je Mirko miran, dostojan i dostojanstven, nedostaje mi njegov vječni osmijeh i onaj lijepi sonoran glas te posebno artikuliran govor koji me toliko podsjećao na dio i moje familijarne tradicije", piše Boris Domagoj Biletić, glavni urednik ovoga časopisa za književnost, kulturološke i društvene teme.

Tomislav Marijan Bilosnić prisutan je pjesničkim ciklusom naslovljenim "Itaka", iz rukopisne zbirke "Odisej". Drama "Žutokosi" Stjepana Šešelja nastavlja se iz prošloga broja, a posvećena je hrvatskom književniku Milutinu Cihlaru Nehajevu i hrvatskom filmskom režiseru Zoranu Tadiću. Tu je i kratki osvrt na tu dramu koju potpisuje Igor Mrduljaš (1945. - 2013.).

Jakša Fiamengo autor je pjesničkog ciklusa "Vrijeme za bolje potrebe", a Zijad Duraković donosi pet pjesama. Dolores Butić autorica je proznih uradaka naslovljenih jednostavno - priče.

U rubrici Novi prijevodi Željka Lovrenčić prevela je tri pripovijesti Juana Mihovilica Hernandeza, a Isabella Flego autorica je priče "Prvi dan", koju je pak prevela Lorena Monica Kmet.

Bogata i vrlo raznolika rubrika naslovljena je "Studije, ogledi i zapisi". Irvin Lukežić autor je osvrta "Lament popa Martinca, suprotiva Turkom'", a Jovan Nikolaidis piše "4 Slova".

"Bayreuthsko posvećenje Wagnerom" naslov je promišljanja Siniše Vukovića iz Splita. "Lucidni skladatelj znao je kako pokrenuti ponutrenu, u sebi skutrenu energiju, pa je odlučio otići u (svoje uobičajene) šetnje u češke gore, ne bi li postigao unutarnje emocionalno ravnovjesje i, najzad, započeo s upisivanjem nota u prazno crtovlje buduće partiture", piše Vuković.

Uz desetu obljetnicu smrti Anđelka Novakovića, Boris Domagoj Biletić je napisao nadahnut osvrt "Prijatelj, intelektualac, pjesnik". Dunja Detoni Dujmić dobitnica je prošlogodišnje nagrade za najbolju knjigu eseja "Zvane Črnja", a u ovome broju uredništvo donosi izvješće prosudbenog povjerenstva za dodjelu ove nagrade.

Darko Gašparović pozabavio se ovogodišnjom sezonom Kazališta Ulysses. "Trinaesto brijunsko teatarsko ljeto u produkciji Kazališta Ulysses potvrdilo je i učvrstilo jasnu umjetničku fizionomiju koja se temelji na istraživanju posve posebna ambijentalnog ozračja tvrđave Minor. Kad bi se ovoljetnim predstavama dodale sve one izvedene u godinama od 2002. do 2011., dobila bi se potpuna slika koja daje uvjerljiv temelj tvrdnji da je taj festival, iako kudikamo mlađi od Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igara, u hrvatskome ambijentalnom kazalištu stekao jedno od vodećih mjesta", napisao je Gašparović.

Bogata je i tematska cjelina naslovljena "Prilozi u zavičaju". Miodrag Kalčić piše o pulskoj epizodi Jamesa Joycea, a Boris Domagoj Biletić o časopisu "Susreti" Ive Balentovića i istarskim temama u njemu. Remiđo Sošić autor je pet čakavskih pjesama.

Posebna je cjelina posvećena pjesničkoj skupini Dim. Svojim su uracima prisutni Bruno Brežac, Daniel Radočaj, Atila Koso, Dražen Kiralj, Jadran Balenović, Maja Sabljak, Milica Šabanović, Nikola Šalić, Patricija Softić i Sanja Knežević.

Drugo po redu književno događanje na otvorenome, u pulskome Parku kralja Zvonimira, okupilo je 26. travnja ove godine nekoliko mladih nadarenih autora iz Pule i drugih hrvatskih gradova. Oni su Bruno Brežac, Želimir Periš, Daniel Radočaj i Morana Žunec, a ovdje su zastupljeni njihovi radovi.

U rubrici kritički pristupi i osvrti zastupljeni su Milorad Stojević, Mario Kolar, Božidar Alajbegović, Željka Lovrenčić, Darija Žilić i Slaven Bertoša. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter