Nova imenovanja župnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki i pulski biskup mons. Ivan Milovan 26. lipnja potpisao je dekret o imenovanjima župnika i njihovih pomocnika, župskih vikara te je neke razriješio službe.

Porecka i pulska biskupija ima cetiri mladomisnika. Vlc. Vladimir Brizic odlazi u Zagreb na postdiplomski studij, vlc. Jeronim Jokic imenovan je župnim vikarom u župama Buzet, Sovinjak, Crnica, Slum i Brest, a mladomisnik Alen Žufic župnim vikarom u župi Porec, dok je vlc. Izidor Sekicki imenovan župnim vikarom župa Baderna, Sv. Ivan od Šterne i Žbandaj.

Zlatomisnik Stjepan Cvitic zbog životne dobi (roden je u Sv. Ivancu nad Rašom 1935.), koji je bio župnik u Hreljicima od 1973., odlazi u zasluženu mirovinu. Na njegovo mjesto dolazi dosadašnji župni vikar u Buzetu i Sovinjaku vlc. Hrvoje Okadar.

Vlc. Rudolf Koraca, umaški župnik, razriješen je službe upravitelja župa Savudrija i Sv. Marija na Krasu. Župnik Sv. Marije na Krasu i Kaštela imenovan je vlc. Bernard Jurjevic, koji više nije voditelj Doma Pazinskog kolegija - klasicne gimnazije, a ni župnik u Borutu. Župnikom u Borutu imenovan je franjevac Job Mikolic. Vlc. Jurjevic je voditeljem Doma imenovan 2006., kada je naslijedio vlc. Iliju Pavlovica. Novog ravnatelja Doma biskup Milovan, saznajemo, imenovat ce naknadno.

Župom Kaštel upravljao je bujski župnik Mladen J. Milohanic, koji je srpanjskim dekretom razriješen te službe.

Novost je da ce župom Savudrija upravljati dr. Josip Grbac, profesor na rijeckoj Teologiji i rektor crkve BDM Žalosne u Murinama kod Umaga.

Vlc. Pave ?iko razriješen je službe upravitelja župa Kršete, Materada i Petrovija, a župnikom tih župa imenovan je o. Mirko Vukšic. Vlc. Juan Manuel Castro Hernandez nije više župni vikar u Porecu i stavljen je na raspolaganju Neokatekumenskom putu.

Vlc. Stipan Bošnjak razriješen je župa Baderna i Sv. Ivan od Šterne i imenovan župnikom župa Kringa i Muntrilj. Na njegovo mjesto dolazi vlc. Geremia Massa koji ostaje i župnikom Žbandaja.

Vlc. Drago Petrovic, koji je imao zdravstvenih problema, bit ce sužupnik rodenom bratu Aleksandru u Plominu i ostalim župama.

Do promjena dolazi i u Sv. Petru u Šumi, župi koju vode pavlini iz Poljske. Odlazi prior o. Krzysztof Rodak, kojeg ce naslijediti o. Czeslaw Bielen, donedavni voditelj ogromnog pavlinskog samostana u Sveticama kod Ozlja. Iz Sv. Petra u Šumi odlazi i o. Euzebije Kneževic sa službe župnog vikara, a na njegovo mjesto dolazi o. Mario Škrtic.

Naposljetku, mons. Vilim Grbac, župnik u pulskoj katedrali, na osobni zahtjev razriješen je službe ekonoma porecke i pulske biskupije. Vršiteljem dužnosti ekonoma imenovan je prec. Ilija Jakovljevic, biskupijski kancelar. Vlc. Jakovljevic je roden 1979., za svecenika zareden 2003., biskup ga je lani razriješio službe župnika u Motovunu i imenovao vikarom i povjerenikom za povrat imovine. Mons. Grpca biskup je lani razriješio službe ravnatelja Pazinskog kolegija, kada je premješten u Pulu i kada je imenovan biskupijskim ekonomom.


Podijeli: Facebook Twiter