Nova imena za niz pulskih ulica i trgova

Park žrtava Vargerole kod Katedrale
Park žrtava Vargerole kod Katedrale

Gradonačelnik Boris Miletić početkom kolovoza prihvatio je mišljenja Odbora za utvrđivanje prijedloga novih imena ulica i trgova na području Pule te ga proslijedio Gradskom vijeću na usvajanje.

Kako piše u obrazloženju ove gradonačelnikove odluke, 2010., kada je usvojen Pravilnik o načelima, kriterijima i postupku za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Pule, u Odjel za prostorno uređenje zaprimljena su 32 zahtjeva - u pojedinim slučajevima s višestrukim prijedlozima, za imenovanje ulica i trgova te upis u Fond imena grada Pule među kojima je bilo i šest inicijativa za postavljanje spomen-obilježja na području grada Pule. Od navedenog broja u međuvremenu je 11 zahtjeva već i provedeno.

Stoga je Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Pule razmatrao i ostale pristigle zahtjeve.

Grad je osnovao i jedinstveni Fond imena kao temeljeni akt u koji bi se uvrstili svi prijedlozi kako za konkretnim imenovanjem tako i za potencijalnim imenima i/ili pojmovima koji bi se po ukazanoj potrebi mogli koristiti.

U Fond imena grada Pule tako će se unijeti veći broj imena osoba iz kulturnog i političkog života grada Pule te imena poznatih ličnosti iz razdoblja austrijske i austrougarske vladavine, i to imena hrvatskog admirala Maksimilijana Njegovana, književnice Paule von Preradović, časnika austrougarske mornarice Dušana pl. Preradovića, upravnika Vojnog odjela u Lučkom admiralitetu, kapetana bojnoga broda C. i K. mornarice Dragutina Price, hrvatskog političara Ivana Cukona, Pulskih evakuiraca (1915.-1918.), hrvatskog političara i pravnika Mirka Vratovića, pjesnika i glazbenika Boška Obradovića te liječnika Geppina Michelettija. Na području grada postavit će se tako spomenik za pulske evakuirce (1915-1918), istarske ratne bjegunce.

PRIHVAĆENI PRIJEDLOZI

- Ulica Put za groblje preimenovat će se u Ulicu Monte Giro, odnosno Via Monte Ghiro

- Javno-prometna površina koja povezuje Ulicu starih statuta s raskrižjem Istarske i Amfiteatarske ulice imenovat će se Šetalištem Nella Milottija

- Parkovna površina u Kandlerovoj ulici ispred katedrale imenovat će se Parkom žrtava Vergarole

- Zelena površina uz Kaštel imenovat će se Šetalištem Franje Nefata

- Nazivima Ulica Antona Cilige Tonina i Ulica pulskih evakuiraca (1915.-1918.) imenovat će se dvije nove ulice na području Valdebeka

- Prolazom Nevenke Zacchigne imenovat će se javno-prometna površina koja povezuje Ulicu starih statuta i Flavijevsku ulicu

- Flegov prolaz bit će dio popločane površine koja povezuje Kosovu i Mutilsku ulicu

PRIJEDLOZI KOJI NISU PRIHVAĆENI

- Mornarički park preimenovati u Maksimilijanov park

- Riječki gat preimenovati u Gat carice Elizabete

- parkovnu površinu u Ulici Sergijevaca imenovati Parkom grada Graza

- parkovnu površinu u Kandlerovoj ulici ispred katedrale imenovati Parkom Geppinna Michelettija (imenovana Park žrtava Vergarole)

- gradskoj ulici dodijeliti ime Josipa Kopiniča

(Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNO O OVOJ TEMI ČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter