Nova generacija malih ambasadora glagoljice

Jedna od šest radionica - freskoslikarska (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Jedna od šest radionica - freskoslikarska (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" u Roču subotnjom završnom svečanošću zatvorila je svoja vrata. Sve ono što su tijekom 24. saziva sedmodnevne akademije naučili, mali ambasadori glagoljice, šezdesetak učenika šestih razreda iz petnaest hrvatskih škola, pokazali su na dojmljivoj predstavi inspiriranoj temom ovogodišnjeg saziva "Glagoljski inicijal".

Doba Ćirila i Metoda

Doista brojne posjetitelje proveli su kroz glagoljaški Roč i šest postaja, te ih vremeplovom vratili u srednji vijek, u doba glagoljice, vrijeme sv. braće Ćirila i Metoda i prvih tiskara te predstavili svoj rad u radionicama; grafičko - scenografskoj, literarno-scenskoj, literarno-novinarskoj, povijesnoj, freskoslikarskoj te likovno-keramičarskoj.

Svoje znanje glagoljice, starog hrvatskog pisma prenijeli su i na posjetitelje u skladu s osnovnim ciljem MGA, a to je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture. Ročka akademija, državna škola učenja glagoljice, jedina takve vrste u Hrvatskoj, održana je u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje. Suorganizator je Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

- Sudionici 24 saziva MGA prokrčili su put srebrnom 25. sazivu kojeg ćemo kroz cijelu godinu kliktavo slaviti sve do njegovog početka u lipnju iduće godine, poručila voditeljica i koordinatorica MGA Iva Nemec.

Nova prijateljstva

- Nadam se da vam je učenje bilo i zadovoljstvo, da ste sklopili nova prijateljstva i da ćete Roč i glagoljicu ponjeti kući u srcima, poručila je malim žaknićima ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica uz zahvalu svima koji su pomogli da se uspješno ostvari ovogodišnji saziv MGA. Završnoj svečanosti bili su među ostalima nazočni gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje i tajnica državnog povjerenstva Ivana Jurjević Jovanović te članica državnog povjerenstva MGA, viša savjetnica za hrvatski jezik i književnost Linda Grubišić Belina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter