Nova generacija hrvatskih filmaša

Iz filma 'Ethan' Elvisa Lenića (Z. ANGELESKI)
Iz filma 'Ethan' Elvisa Lenića (Z. ANGELESKI)

Broj filmova prijavljenih na 23. dane hrvatskog filma penje se na više od 300, a ove godine usprkos svim polemikama, pa čak i najavi odgode 23. Dana, brojka se zaustavila na 232, koju će selekcijska komisija (glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i filmski redatelj Zvonimir Rumboldt) svesti na primjereniji broj za konkurenciju i onu informative (odbijenih). Konačan će se program znati najvjerojatnije do 10. ožujka.

Pogled na prijave otkriva nam velik broj novih imena i autora pa se već sada može najaviti nova generacija hrvatskih filmaša koja kuca na vrata. Posebno se to vidi u rubrici kratkog igranog filma (51 prijava) i animiranog filma (29 prijava), što je itekako ohrabrujuće jer su to kategorije od kojih se i najviše očekuje, a koje su, uz dokumentarni film (58 prijavljenih), i naša najsnažnija filmska prepoznatljivost u svijetu. Dokumentarac se po navici popunjava novim imenima, uz one stalne i provjerene istinske dokumentariste, poput Silvija Mirošničenka, Miroslava Sikavice, Irene Škorić, Igora Bezinovića…, a eksperimentu (29 prijava) se vraćaju oni koji su cijelo vrijeme bili i njegov zaštitni znak, kao Faktor, Fradelić, ali i Crtalić, Oki, Hušman.

Istarska scena kao da je malo zastala, osim Elvisa Lenića, Matije Debeljuha i Davora Sanvincentija (u eksperimentu), tu je i  Andrej Korovljev u kategoriji prijavljenih namjenskih filmova te spotova, koji je profesionalno više vezan za Zagreb nego za Pulu. Tu je i Dijana Mlađenović koja se s produkcije pomalo prebacuje na režiju ("Pragovi"). Ostali su očito više zaokupljeni Pulskom filmskom tvornicom i Revijom gdje se, procjenjuju, mogu bolje i više prezentirati. Izuzev Irene Škorić i Branka Ištvančića, kao najpoznatija filmska imena stasala na Danima, u igranoj konkurenciji su uglavnom sve nova lica, od Igora Husaka i Marina Mandira, Filipa Mojzeša, koji su prijavili i po dva filma, do Tončija Majića i Hrvoja Podobnika i mnogih drugih… (M. ĆURIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter