Nova fronta u Siriji: Oporba vs. Kurdi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 56 osoba ubijeno u tjedan dana dugim sukobima na sjeveroistoku Sirije između sirijskih pobunjenika i pripadnika dugo potlačene kurdske manjine koja građanski rat želi iskoristiti da si pokuša osigurati autonomiju, rekli su aktvisti u utorak.

Sirijski opseravatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, u utorak je rekao da su pobunjenici protiv vlasti Bašara al Asada protiv kurdskih snaga u utorak uporabili tenkove i minobacače.

Dok arapski pobunjenici okružuju vladine snage na zapadu i jugu zemlje Kurdi, koji čine oko deset posto stanovništva Sirije, koriste vakum u vlasti kako bi ustanovili policiju i naoružane milicije te kurdske škole i kulturne centre, koji im pod dugom vlašću stranke Baath nisu bile dopušteni.

Kurdi su se do sada držali na distanci spram većinski sunitskih pobunjenika, među kojima raste utjecaj islamista, u strahu da oni neće poštivati težnje za autonomijom regije u kojoj se nalazi znatan dio od procijenjenih 2,5 milijardi barela zaliha sirijske sirove nafte.

U utorak su se borci Kurdskih narodnih obrambenih jedinica (KPDU) sukobili s pobunjeničkim skupinama u gradu Ras al-Ainu u sjevernoj pokrajini Hasaka. U drugom incidentu, rekao je Opservatorij, u gradu Salamiji ubijene su najmanje su 42 osobe, uključujući žene i djecu, kada je u ponedjeljak navečer eksplodirao automobil-bomba koji je za cilj imao provladine milicije. Državna novinska agencija SANA je izvijestila da je ekploziju u Salamiji, istočno od Hame u središnjoj Siriji, izazvao bombaš samoubojica i da je ubijeno 25 osoba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter