Nova Freyeva predstava promovira Umag i Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Život bez imena – Istine Marije Magdalene" prema romanu Vladimira Stojsavljevića, novi je redateljski projekt Damira Zlatara Freya, utemeljitelja i ravnatelja umaškog Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav, čije su kreativno ishodište Babići Gornji u Istri.

Praizvedba i premijera predstave bit će večeras u Zagrebu u Palači Gvozdanović, u gornjogradskoj Visokoj 8. Riječ je o koprodukciji umaškog Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav i Teatra Rubikon iz Rijeke. Uoči premijere razgovarali smo s Damirom Zlatarom Freyem, koji uz režiju, potpisuje kostimografiju, oblikovanje svjetla, scenografiju, izbor glazbe i scenski pokret.

- Osebujnost predstave je da igra pred samo 12 gledatelja, u blagovaonici Palače Gvozdanović.

- Priča je to po Stojsavljevićevom romanu "Život bez imena", odnosno jedan segment koji je preveden za scenu. Radi se o tome da Marija Magdalena, prema romanu, priča o svom životu i progovara o netočnostima koje je o njoj pronosilo 12 apostola. Stoga ona u svoju kuću poziva 12 novih apostola i pred njima ispravlja te laži i neistine, koje su obilježile njezin život.

- U Vašim zadnjim projektima zaokupljeni ste propitkivanjem religijskih tema odnosno njihovog odnosa sa svjetovnim. Vašoj je Mariji Magdaleni prethodila režija Marinkovićeve "Glorije" u produkciji Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula i varaždinskog HNK-a.

- O ovoj sam predstavi počeo razmišljati dok sam radio "Gloriju". Naime, Mani Gotovac pričala mi je o romanu Vladimira Stojsavljevića i tome da bi ta dva komada trebalo spojiti i napraviti kazališni diptih. Nakon što sam pročitao roman došao sam do ovog kazališnog rješenja. Poklopilo se to i s odlukom da će  Zlatni lav sredstva namijenjena obilježavanju 15. obljetnice postojanja, koja pada iduće godine, umjesto u komercijalizaciju svojih sadržaja uložiti u kreativan projekt. Uz 15. godinu svog postojanja Zlatni lav je odlučio krenuti u vlastitu produkciju komornih kazališnih predstava, prikazivatI ih širom zemlje i upozoravati na svoje postojanje i važnost kroz teme koje propituje. Na taj će način tijekom cijele godine kroz kazališne predstave Zlatni lav reklamirati i promovirati Umag i Istru i u glavnom gradu i svim ostalim kazališnim segmentima Hrvatske. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter