Nova forza za umaške ribare

Daglas Koraca, Daniele Kolec i umaški ribari (T. GRGIĆ)
Daglas Koraca, Daniele Kolec i umaški ribari (T. GRGIĆ)

Umaška je podružnica IDS-a održala tiskovnu konferenciju na temu uređenja i modernizacije luke s obzirom da je to gospodarski i turistički prioritet grada Umaga. Osim predstavnika podružnice IDS-a, bili su tu i članovi udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum.

- Luka nije samo prolazno mjesto za vezove brodica, ona je vrlo važan gospodarski pokretač za grad kao što je Umag, ali i prilika za proširenje turističkih kapaciteta i sadržaja. Veliki broj naših sugrađana poput ribara, sportskih ribolovaca i drugih, vezan je za tu luku. Potencijal koji se krije u dolascima jedriličara i jahtaša je zaista velik, istaknuo je Daglas Koraca, predsjednik umaške podružnice IDS-a.

Više za jahte

- Uložit ćemo sve napore i osigurati sredstva kako bi se što prije izradile studije i projekti usmjereni ka modernizaciji luke. To su u prvom redu sigurnost od nevera središnjom zaštitom, novi pontoni za potrebe profesionalnih ribara, sportskih ribolovaca i turizma koji će stvoriti predispozicije za daljnji gospodarski razvoj našeg grada. Upravno vijeće lučke uprave Umag - Novigrad od nedavno ima i novog člana iz Umaga, Edvina Demarka s kojim imamo odličnu suradnju. Osigurani su novi bokobrani našim ribarima koji će se postaviti tamo gdje nedostaju, rekao je Koraca.

Također je pokrenuta inicijativa za prenamjenu dijela umaške luke od policijskog do ribarskog gata, koja će osigurati pristup jedriličarima i jahtašima u grad, te inicijativa o produbljenju luke u Savudriji, doznajemo.

- Na zadnjoj smo sjednici Gradskog vijeća predložili amandman u visini od 1,5 milijuna kuna za izradu studija, dokumentacije i projekata za uređenje umaške luke, no nažalost nije prihvaćen.

Koraca je između ostalog rekao i da je nautički turizam jedan od turističkih proizvoda koji su posebno istaknuti u Strategiji razvoja hrvatskog turizma, a koji ostvaruje velike dobiti za destinaciju. Osvrnuo se i na činjenicu da Umag ima ogroman potencijal u tom smjeru zbog veličine luke, geografske pozicije i klimatskih uvjeta koji mogu ponuditi boravak turista tijekom čitave godine.

-Problem je u tome što nedostaje infrastruktura, a nju treba osigurati upravo Gradska uprava na dobrobit svih naših sugrađana. Jedriličari i jahtaši su izuzetno dobri gosti, a osim naplate vezova, njihovim bi dolaskom u umašku luku velike koristi imali svi ugostitelji i trgovci u gradu.

Koraca je ribarima i sportskim ribolovcima obećao partnerstvo. Dobrobit ribara je ujedno dobrobit grada, kako u gospodarskom, tako i u turističkom i strateškom smislu. '' Želimo dati forzu ljudima, jer su upravo oni snaga Umaga'', zaključuje.

Izgubili Crofish

Daniele Kolec, predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum kaže da su kao udruga osam godina, koliko su pokušavali pronaći dogovor sa Gradom Umagom, uvijek nailazili na zid.

- U tih smo osam godina izgubili mnogo toga. Vrhunac svega je bio kada nam je gradonačelnik ukinuo Crofish preko noći. Tada smo odlučili da nećemo više glasati za njega. Kao udruga imamo pravo na to, stoga smo se odlučili da ćemo dati potporu Daglasu Koraci i glasati za IDS. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter