Nova dvorana za Međunarodni kulturni centar

Svečana sjednica u povodu dviju obljetnica u Grožnjanu
Svečana sjednica u povodu dviju obljetnica u Grožnjanu

Prigodnim je programom sinoć u Grožnjanu obilježena 60. godišnjica Hrvatske glazbene mladeži i 45. njenog Međunarodnog kulturnog centra. Svečanost je u slikovitim mjestašcu kojemu su likovnjaci, a zatim i glazbenici, udahnuli nov život te je 1965. proglašen Gradom umjetnika, održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, ministarstava kulture te znanosti i obrazovanja, Istarske županije i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U njenom je sklopu otvorena i 69. Generalna skupština i Kongres Jeunesses Musicales International (Međunarodne glazbene mladeži) - najvažnije godišnje okupljanje delegata iz 60-ak zemalja članica JMI-a i TRADEx konferencija (Traditional music xperience), čija je članica i HGM, a traje do 14. srpnja.

Početak je u Kaštelu obilježila svečana sjednica u povodu dviju obljetnica, a zatim je na igralištu na ulazu u Grožnjan, na mjestu buduće izgradnje, predstavljen projekt nove dvorane Međunarodnog kulturnog centra, za koji idejni projekt, projektnu dokumentaciju i druge preduvjete neophodne za kandidiranje projekta na EU- fondove zajedno pripremaju Ministarstvo kulture, Istarska županija, HGM i Općina Grožnjan.

U Gradskoj galeriji Fonticus otvorena je zatim dokumentarna izložba "Kreativnost kao imperativ", s nizom zanimljivih plakata, letaka, monografskih publikacija, kataloga, grupnih objava i poziva, koju je za 45 godina djelovanja Međunarodnog kulturnog centra Grožnjan priredio Eugen Borkovsky, a koncert autorske glazbe "Zvuk pokreta" izveli su udaraljkaši Kaja Kaja Farszky i Nenad Kovačić.

- Ova izložba govori o postojanju i trajanju glazbenih aktivnosti Grožnjana, jedinog Grada umjetnika u Hrvatskoj. Pripovijest koju obilježavamo kreće 1969. godine kad su, u Grožnjanu već od 1965. godine prisutni likovnjaci pozvali HGM, tada s nazivom Muzička omladina, na osnivanje glazbenog kampa. Tako su se likovni umjetnici našli u društvu s glazbenicima. Od tada, ruku pod ruku, plemeniti likovni znak i kultivirani zvuk postaju karakteristike prepoznatljivosti ovoga gradića, podsjetio je Borkovsky.

Svečanost je na najbolji mogući način zaključena na Balvan cityju uz odličan koncert pazinske grupe Veja i za pjesmu i ples raspoložene mlade glazbenike iz brojnih zemalja. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter