Nova cesta, kanalizacija, javna rasvjeta i vodovod za Katun Trviški

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Već je izvedeno oko 20 posto radova u izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda na području Katuna Trviškog, izvijestio je na konferenciji za novinare Daniel Maurović, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava. Radovi su, kaže, počeli u ožujku, a trebali bi biti dovršeni sredinom siječnja iduće godine. Ugovorena vrijednost izgradnje 12 kilometara kolektora iznosi 24,5 milijuna kuna. Nakon toga slijedi gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda najnovije tehnologije, kaže Maurović, dodajući kako se radovi odvijaju planiranom dinamikom, a uvjeren je kako će sve to biti dovršeno u planiranim rokovima.

Vodovodna mreža iz 1950-ih

Projektu gradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Grad Pazin priključio se proširenjem ceste, gradnjom sustava oborinske odvodnje i javne rasvjete, rekao je Elvis Kliman, pročelnik pazinskog gradskog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo. Radovima će biti obuhvaćeno oko 470 metara ceste od Katuna Trviškog do Brajkovići, koja će se proširiti na pet metara. Gradit će se zatvoreni sustav odvodnje od crkve u Trvižu prema postojećem kolektoru, dužine oko 300 metara, te sustav odvodnje i zbrinjavanja oborinskih voda uz cestu Kičer-Karojba. Sukladno master planu, širi se javna rasvjeta i polaže infrastruktura za javnu rasvjetu u dužini od oko 2.500 metara. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi oko milijun kuna.

U projekt gradnje sustava odvodnje otpadnih voda na području Katuna Trviškog uključio se i Istarski vodovod iz Buzeta. Oni će, kako je rekao Mladen Nežić, direktor Vodovoda, na ovom području rekonstruirati oko 500 metara cjevovoda, za što je osigurano oko 300 tisuća kuna. Najvažnije je izmještanja cjevovoda s privatnih parcela i njihovo smještanje u trup ceste. Time će se, kaže Nežić, postići kvalitetnija vodoopskrba i smanjiti gubici vode. Bude li turistička sezona dobra, a prema najavama u to ne treba sumnjati, doći će do rebalansa plana poslovanja i tada će Vodovod osigurati dodatna sredstva za obnovu vodoopskrbne mreže na području Katuna Trviškog. Ova je mreža izgrađena 1950-ih i već je dotrajala i premalih kapaciteta za današnje potrebe, stoga, kaže Nežić, zahtijeva obnovu.

Zajedno u komunalne radove

- Ovaj primjer u Mjesnom odboru Trviž pokazuje kako Grad Pazin, kao jedinica lokalne samouprave spaja različita komunalna poduzeća na istom komunalnom zahvatu kako bi se osigurali kvalitetniji uvjeti za život na određenom području, u konkretnom slučaju na području naselja Brajkovići i Trviž, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i dodao da će s pročistačem i još nekim naseljima koja nisu bila predviđena u prvotnom planu, investicija prijeći 30 milijuna kuna i trenutno je najveća na području grada Pazina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter