Nova bolnica je važna, ali žalit ćemo za vrtovima

Polja krumpira, paprike, tikvica pored pulske bolnice postat će parking (N. LAZAREVIĆ)
Polja krumpira, paprike, tikvica pored pulske bolnice postat će parking (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što se godinama najavljivala gradnja nove bolnice u Puli, prema zadnjim informacijama, taj je početak sve izgledniji i sve bliži. Gradnja bi tako trebala početi možda već i ove godine, što dakako veseli brojne Puljane, ali i same zaposlenike bolnice. Pa ipak, donijet će to i suze, prije svega ljudima koji već godinama obrađuju vrtove u neposrednoj blizini bolnice, a gdje bi trebalo biti uređeno parkiralište za potrebe nove bolnice. Stoga će korisnici vrtove morati napustiti tijekom ovog ljeta.

No, svi se mali vrtlari koje smo tijekom obilaska sreli, slažu u jednom - bolnica je bitna! To nam mišljenje potvrđuje i bivši djelatnik bolnice, sada umirovljeni Nikola, koji u tim vrtovima uzgaja krumpir, tikvice i mahune, uglavnom za sebe, ali viškove prodaje i susjedima koji mu se jave, jer kaže, treba puno uložiti, a mirovina je mala.

Još jedan dio gdje se nalaze urbani vrtovi je na Verudi ponad uvale Valsaline, iako postoje još i iznad Delfina, duž obilaznice i duž kanala Pragrande, usporedo s Mutilskom ulicom. Iako ih urbanizacija sve polako potiskuje, veći zahvati za sada im ne prijete.

Oko Ferijalnog saveza, točnije iznad uvale Valsaline, umjesto umirovljenika zatječemo 25-godišnjeg Jasmina Sadića. Zajedno s prijateljem odlučio je početi obrađivati zemlju i za sada, više ili manje uspješno, zasadili su zajedno papriku, rajčicu i patlidžane. Za vodu ne brinu jer je obližnji bunar nepresušan, a tek ljeti dođe do zaslanjivanja vode pa ne smiju polijevati krastavce irajčice.

- Naši su djedovi imali vrt jedan do drugog kod nekadašnje Mljekare tako da smo uz njih i nas dvojica odrasli na zemlji. Sada nemamo nikakav posao, a stanujemo blizu pa smo odlučili sami nešto uzgojiti. Mama mi kupuje sadnice, a ja ih sadim i njegujem i to radim sve ručno. Nešto mi uspije, a nešto i ne, zapravo se u hodu učimo. Usput skoknemo do mora, okupamo se i tako nam prođu dani. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter