Nova bolnica gotova do sredine 2018.

Ravnateljica bolnice te čelnici ministarstva, županije i grada u obilasku (D. ŠTIFANIĆ)
Ravnateljica bolnice te čelnici ministarstva, županije i grada u obilasku (D. ŠTIFANIĆ)

Pomoćnik ministra zdravlja dr. Denis Kovačić, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić, u pratnji ravnateljice Opće bolnice Pula doc. 
dr. sc. Irene Hrstić i voditelja Odjela za psihijatriju dr. Ivice Šaina, obišli su jučer novoadaptirane prostore na prvom katu Odjela za psihijatriju na lokaciji Zagrebačka 30. Uređene su ordinacije, prostori dnevne bolnice, sestrinske sobe i prostorije za socijalizaciju i resocijalizaciju, a ukupno je uloženo nešto više od dva milijuna kuna.
 
Najhitnije saniran krov
 
Kako je tijekom obilaska pojasnio dr. Kovačić iz Ministarstva zdravstva, sredstva je doznačilo Ministarstvo, ali iz dobiti Agencije za lijekove i medicinske proizvode u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Dio je dala Istarska županija u iznosu od 164,3 tisuće kuna, dok je u sklopu akcije "Pula moj grad" prikupljeno 22,7 tisuća kuna.
 
- Postojeća zgrada u vlasništvu bolnice koja se koristi za pružanje zdravstvenih usluga u djelatnosti psihijatrije tijekom godina je nedovoljno održavana. Primarni problem predstavljala je dotrajala krovna konstrukcija te je 2014. godine, zbog dotrajalosti krova, a kao posljedica obilnijih kiša, nastala šteta primarno u prostorijama prvog kata. Sve je bilo derutno jer je krov prokišnjavao, a posljedično je i sve ispod propadalo. Prizemlje je doduše bilo uređeno, ali kada je s kata počelo kapati i u prizemlje nije bilo druge nego krenuti sve redom uređivati, počevši od krova, navela je ravnateljica bolnice dr. Hrstić. 
 
Djelatnost psihijatrije premještala se iz neuvjetnih prostora u relativno zadovoljavajuće prostore, ali su i oni s vremenom postali previše skučeni i nedovoljno uvjetni. Stoga je Uprava morala, usprkos gradnji nove bolnice, poduzeti mjere da zaštiti bolesnike i zaposlenike u djelatnosti psihijatrije, istaknula je ravnateljica. Opća bolnica Pula provela je tada javnu nabavu i sklopila ugovor o izvođenju obrtničkih radova s tvrtkom "Vladimir Gortan" iz 
Pazina. Sanirani su prostori dnevne bolnice i to zidovi, ugrađen je laminat, zamijenjena loša stolarija, vrata, postavljene nove instalacije te ugrađena četiri klima uređaja za potrebe dnevne bolnice. Ugrađeno je i novo dizalo za potrebe bolesnika vrijedno 265,9 tisuća kuna, a ostalo je još neutrošeno 282,6 tisuća kuna koje bi se trebalo utrošiti na soboslikarske radove stacionarnog dijela odjela.
 
- Svi se sjećamo da je inicijativa za uređenjem psihijatrije krenula 2014. godine kada je Županijska skupština donijela i odluku da se 200 tisuća kuna 
iz proračuna uloži u novi krov. Sada smo odradili i ovaj dio uređenja kata i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan što podižemo standard boravka i pacijenata i osoblja u ovoj zgradi koja će i nakon preseljenja psihijatrije u novu bolnicu ostati u funkciji zdravstva. Stoga mogu reći da su ta sredstva trajno dobro utrošena, istaknuo je župan Valter Flego.
 
Dolaze i stranci
 
Čestitkama na vrijednom poslu pridružio se i gradonačelnik Pule Boris Miletić te istaknuo da je svima bila poznata potreba za uređenjem tih prostora, koji sada, kako je rekao, pristojno izgledaju.
 
Voditelj Odjela za psihijatriju dr. Ivica Šain zahvalio se svima što su prostori sada uredni i funkcionalni pa su i djelatnicima i pacijentima ugodni za rad. Prostori su i funkcionalno povezani jer su, kako je rekao dr. Šain, povezali polikliniku koja je dosad bila u zgradi fizikalne terapije, a sada su ti 
prostori smješteni na katu, a dolje su bolnički odjeli.
 
- Ovaj odjel pulske bolnice jedina je psihijatrijska ustanova ovog tipa na razini Istre, a osim što skrbimo za stanovništvo cijele Istre, ljeti imamo i turiste. 
Trenutno imamo 26 pacijenata na odjelu, 30 u dnevnoj bolnici, a u svakoj od četiri, pet ambulanta dnevno prođe po 20-ak pacijenata. Imamo 40 djelatnika, od čega 10 liječnika, potom medicinskih sestara, tehničara te po dva psihologa i socijalna radnika. Brinemo o populaciji cijele Istre, dok su ljeti ovdje i stranci, mahom s festivala, rekao je dr. Šain. (S. Z. T.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter