Nova biciklijada uz dobru gastronomsku ponudu


Turistička zajednica Rovinj u suradnji s gradskim Udruženjem obrtnika i hotelijersko-ugostiteljskom kućom Maistra, za predstojeći je vikend osmislila novu, dvodnevnu manifestaciju. Riječ je o prvom Weekend bike gourmet touru koji svojim gostima nudi atraktivnu i ne prezahtjevnu biciklističku vožnju, koja na svakih desetak prijeđenih kilometara iznenađuje bogatom ponudom istarskih gourmet delicija.

O samoj biciklističkoj trasi i uvjetima prijave, na jučerašnjoj je pressici u hotelu Lone govorio najpoznatiji rovinjski bicklist/rekrativac Boban Memedović dok je za gastronomiju bio zadužen predsjednik Udruženja obrtnika Rovinj, Marino Deković.

Prvi dan 50, drugi 47 kilometara

- Prvi dan biciklijade u subotu starta u 9.30 sati s bivše željezničke stanice. Uređenom bike stazom Limes i biciklističko -pješačkom stazom Basilica na sjevernom dijelu grada krećemo se preko područja Mondelaco, uz crkvice sv. Tomo i sv. Proto dolazimo do vidikovca iznad Limskog kanala. Nakon prve pauze slijedi vožnja preko Rovinjskog Sela, mjesta Žuntići, Sošići, Brajkovići do stancije Golaš i vinarije San Tommaso. Nakon ručka, put nas vodi do Bala iz kojeg nastavljamo preko područja San Polo, stancije Garzzoto, kamenoloma Španidiga natrag do početne točke - bivše željezničke stanice, pojasnio je prvi dan biciklijade Boban Memedović, opetovano navodeći kako je staza zanimljiva, raznolika i apsolutno pogodna za sve uzraste. Što se tiče drugog dana, biciklijada starta u 10 sati s poznatog polazišta, i nešto je kraća.

- Put nas vodi preko područja Mondelaco, Capolongo i Turnina do Rovinjskog Sela, iz kojeg se nakon stanke nastavlja vožnja stazom kažuna, preko Šorića do Pižanovca i posjeta aromatičnom parku "Histria Aromatica". Nakon ručka uslijedit će vožnja  preko Čubani, Španidige, …preko Kuva i park šume Zlatni rt do gradske rive, zaključio je Memedović, odgovorivši na novinarsko pitanje, kako je za ovu pustolovinu, uz ispravnu biciklu jedino potrebna dobra volja. Jer, za ostale, eventualne probleme pobrinut će se prateća služba koja će biciklistima biti na raspolaganju oba dana.

Slastice za prste polizati

A da bi se samo pedaliranje "isplatilo" potreban je kvalitetan mamac. Upravo za te nagrade, pobrinulo se Udruženje obrtnika koji je na prihvatljivim udaljenostima, od jedne do druge točke vožnje organiziralo gastro pauze.

- Prvog dana bicikliranja imat ćemo četiri, a drugog tri gurmanska punkta. Tako će prva postaja biti smještena na Vidikovcu Limski kanal (Caffe Lesa), gdje će bicikliste dočekati s voćem, poveticama, kroštulama, ovčjim sirom, kobasicama. Druga okrjepa na putu je stancija Golaš, odnosno vinarija San Tommaso s istarskom maneštrom i domaćom kobasicom, naravno uz vino, dok će Bale i uljara Grubić, ponuditi degustaciju tri vrsta ulja i ovčjeg sira. Prvi dan završava u restoranu Feral, koji  nudi bogat i šarolik meni, objašnjava Deković, dodajući i da će drugi dan biti ispunjen užicima za nepce, koji startaju fažoladom na seljanski u Rovinjskom Selu, nastavljaju se u Pižanovcu domaćim pljukancima s pancetom, a završavaju u Polarima u konobi "Barba Danilo" koja također nudi sijaset gurmanskih delicija.

U ime Turističke zajednice, kao nositelja projekta, novinarima se obratila direktorica Odete Sapač, kazavši da su višegodišnja ulaganja u uređenje biciklističkih staza rezultirala ovom prvom biciklističko/gurmanskom turom.

- Posljednjih se godina znatno investiralo u oplemenjivanje i uređivanje  biciklističkih staza. Tako je "sređeno" 73 kilometra na tri danas poznate staze Limes, Rubinum i  Vistrum, a prije dvije godine i staza Bazilika u dužini od 19 kilometra, s četiri odmorišta i dvanaest edukativnih tabli. I dok je Weekend bike gourmet tour s kojim startamo i započinjemo novu ponudu u Rovinju, već slijedeće proljeće u planu je realizacija i druge biciklističke manifestacije koja će se vezivati na arheološka nalazišta, najavila je Odete Sapač.

Inače, u Weekend bike gourmet tour uključena je i Maistra, koja će za ovu manifestaciju osigurati smještaj u Hotelu Park. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter