Nova besplatna e-knjiga Tomice Bajsica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektronicke knjige" novi naslov - zbirku pjesama "Pjesme Svjetlosti i Sjene" Tomice Bajsica. Trenutno su na mrežnim stranicama tog projekta (www.elektronickeknjige.com) dostupna 103 naslova.

Bajsic je pjesnik, prozaik i prevoditelj. Primio je nagrade Goranovo proljece za zbirku "Južni križ" 1998. i "Dobriša Cesaric" 2008. za neobjavljenu zbirku poezije naslovljenu "Zrak ispod mora". Poezija mu je prevedena na francuski, engleski, njemacki, španjolski, poljski, ruski, slovenski i slovacki.

Branko Maleš u predgovoru knjige kaže da mladi pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsic (1968. godište) unutar vlastite generacije, ali i šire, ima istaknuto mjesto u suvremenom hrvatskom pjesništvu, i to nakon samo dvije zbirke stihova.

"U osnovi ekstatican tekst Bajsiceve zbirke sastoji se od narativnih pjesama, putopisa, apokrifnih proznih fragmenata, fakticnih biografsko-ratnih interpolacija, kao i citata u obliku autoru važnih prevedenih pjesama ili pak samo nekih stihova kao svojevrsnih 'uputa' za integralno citanje", piše Maleš.


Podijeli: Facebook Twiter