Nova berlinska biskupica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Luteranska biskupica i doktorica teologije iz Hannovera Margot Kässmann (51), razvedena majka cetiriju kceri, naslijedit ce na šest godina berlinskog biskupa Wolfganga Hubera i to u trenutku kad se njemacka Evangelicka crkva suocava s odljevom vjernika. Naime, oko 160.000 osoba ispisalo se iz njenog registra 2008., a godinu dana prije 130.000. Ti su odlasci uglavnom povezani s reformom crkvenog poreza koji se oduzima od prihoda formalnih clanova te crkve.

Kässmann se, medutim, zalaže za otvorenost i vjeru propagira na pozitivan i moderan nacin. Slovi kao pametna, uvjerljiva i moderna žena, i veoma je omiljena medu vjernicima. Od javnosti ne krije svoju borbu s rakom dojke ni raspad 26-godišnjeg braka, što je prije dvije godine izazvalo ogromne kontroverze.

Margot Kässmann rodena je u Marburgu u Hessenu, a teologiju je studirala u Tübingenu, Edinburghu, Göttingenu i Marburgu. Od 1985. do 1990. godine vodila je župu u Kurhessen-Waldecku i doktorirala. Tada se njezin uspon na crkvenoj vertikali naglo ubrzava. Od 1994. do 1999. godine bila je generalna tajnica Njemackoga evangelickoga crkvenoga dana, a od 1999. vodi Hannoversku biskupiju s oko tri milijuna vjernika.

Evangelicka crkva u Njemackoj okuplja 22 luteranske, reformirane i ujedinjene protestantske crkve koje djeluju u toj zemlji. Najveci dio njemackih protestanata, njih oko 30 posto, pripada upravo evangelistima.


Podijeli: Facebook Twiter