Nova barijera - vize ostaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski državljani još uvijek nece dobiti priliku putovati u SAD bez vize. Iako Hrvatska ispunjava gotovo sve sigurnosne i ostale uvjete, na putu ukidanja viza odnedavno se isprijecila nova barijera. U srpnju ove godine americka je strana ponovno pooštrila kriterije koje država treba ispuniti da bi bila ukljucena u tzv. Visa Waiver Program (VWP): postotak odbijenih zahtjeva za izdavanje viza ne smije više prelaziti tri posto godišnje.

Od 2007. do srpnja ove godine ta granica je bila postavljena na deset posto. Hrvatska se, pak, vec godinama krece na razini od cetiri do pet posto odbijenih viza. Naime, americka strana godišnje odbije 600 do 700 zahtjeva hrvatskih državljana. S obzirom na to, Hrvatska je donedavno imala dobre šanse da joj SAD uskoro ukine vize.

Da je došlo do promjena u pravilima potvrdio je novi americki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley. On smatra da ukidanje viza velikim dijelom «simbolicno pitanje, odnosno da važnost koja mu se pridaje nadilazi njegovu stvarnu vrijednost». Pritom podsjeca da je SAD poduzeo neke druge mjere, primjerice, «produžena je valjanost hrvatskih viza s pet na deset godina».

"Osim toga, ako putujete u SAD s vizom imate cak i neke prednosti koje ne biste imali da putujete bez vize: recimo, možete ostati dulje, jer ako nemate vizu, morate napustiti zemlju nakon 90 dana. Mi se slažemo s hrvatskom Vladom da trebamo raditi na tome da postavimo temelje za ukidanje viza, ali moramo biti i realisticni", izjavio je veleposlanik.


Podijeli: Facebook Twiter