Nova baljanska prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bale su jedan od tipicnih starih istarskih gradica, no svojom se turistickom prepoznatljivošcu još ne isticu gostima, ali i domacima. Tome su na kraj odlucila stati cetvorica poduzetnika ciji turisticki proizvodi itekako "iskacu" u Balama i poznati su i izvan granica države.

Miroslav Plišo koji vodi Stanciju Meneghetti, Tomislav Pavleka iz Kamenih prica, maslinar Emanuel Grubic i Boris Filipaj, koji ureduje arboretum pod nazivom Histria Aromatica, odlucili su suradivati i ponuditi baljanskim turistima širi doživljaj. Naime, gosti koji dodu u Plišinu stanciju mogu kušati maslinovo ulje kod Grubica i pogledati njegov muzej uljarstva, zatim poslušati jazz u Pavlekinoj konobi i za kraj posjetiti Filipajevu oazu lavande i ostalog aromaticnog bilja.

- Sve što se trenutno dogada u Balama posljedica je rada nekoliko ljudi u zadnjih 13-14 godina. Oni su se povezali u novom obliku turisticke ponude koji u sebi implementira proizvodnju maslinova ulja i vina, kulturu i jazz festival, teatar i kabaretske programe, kulinarstvo i smještajne kapacitete, istice Pavleka, koji smatra da zapravo citava ta ponuda cini kulturni turizam.

U njegovom slucaju rijec je o implementaciji kulturne ponude, smještaja i ugostiteljstva. Naime, osim što vodi ugostiteljski objekt, nudi i smještaj te organizira jazz festival, ali i neke druge kulturne manifestacije poput koncerata klasicne glazbe, izložbe u lapidariju i umjetnicke radionice u župnom dvoru, i sve to putem kulturne udruge Kamene price.

Ipak, jazz je njegova posebnost pa su cak Kamene price prije dvije godine uz Dubrovnik našle svoje mjesto u poznatoj turistickoj publikaciji Lonely Planet, kao jedno od mjesta koje treba posjetiti.

Potpuno drugaciju turisticku pricu nudi mladi maslinar Emanuel Grubic, koji sa svojom obitelji od 2008. godine vodi malu uljaru na samom ulazu u Bale. Rijec je o 50-ak godina staroj uljari, koja je bila napuštena i van funkcije dok je u ruke nisu uzele mlade snage.

Ovaj skromni maslinar odlucio je u stare prostore staviti novi pogon na bazi hladnog prešanja, iz kojeg od njegova pokretanja izlazi maslinovo ulje nagradivano u zemlji i inozemstvu, i to ne samo njegovo, nego i njegovih uglednih i poznatih kolega iz susjednih Vodnjana i Fažane.

Na brdu Pižanovac kod sela Golaš smjestio se treci baljanski turisticki projekt, koji po svom opsegu i investicijama svakog zacuduje. Naime, zagrebacki poduzetnik Boris Filipaj, s prebivalištem u Rovinju, inace vlasnik tvrtke Bioaromatica, koja je poznata po proizvodnji kozmetickih i drugih proizvoda od aromaticnog, ljekovitog i zacinskog bilja, pod robnom markom Aromatica, ureduje ogroman arboretum autohtonog, ljekovitog, aromaticnog i zacinskog bilja Histria Aromatica na deset hektara, svojevrsni tematski park o lavandi i ostalom aromaticnom mediteranskom bilju.

U tih je šest godina Filipaj potpuno promijenio izgled brda, koje sada privlaci mnoge posjetitelje, iako još nije otvoreno za javnost jer investicija nije dovršena. Naime, uredene su terase na brdu i na njima zasadene lavanda, kadulja, buhac, zatim vinova loza, masline i mnogo drugog bilja. Oko brda i izmedu terasa sazidani su suhozidi, uredene šetnice i odmorišta. Nedostaje još glavna stvar - objekt na samom vrhu brda s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijelo priobalje od Rovinja do Pule. Njegova gradnja, kaže Filipaj, pocinje ujesen, a prve bi goste trebao docekati sljedece godine, uoci pocetka glavne turisticke sezone.

Zagrebacki odvjetnik Miroslav Plišo pak kaže da najuže suraduje upravo s Filipajem, s kojim ga veže dugo poznanstvo.

Stanciju Meneghetti, koja slovi za jednu od najljepših istarskih uopce, kupio je prije 11 godina i potom je uredio. Poznata je kao mjesto održavanja brojnih vjencanja i društvenih dogadaja, a u medijima je najviše bila eksponirana kad je svoje vjencanje upravo ondje organizirala pjevacica Nina Badric. Tjedno se u visokoj sezoni iznajmljuje za cak 9.800 eura, zbog cega slovi kao jedna od najskupljih vila u Istri. (Piše Barbara BAN)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter