Nova avangarda je jednostavnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rujan ima posebno znacenje u svijetu mode. Sve se dogada u tom mjesecu, poput najvažnijeg godišnjeg modnog izdanja, rujanskog broja americkog Voguea, o kojem se u modnim krugovima prica kao o September issueu, i to s velikim i blještavim S.

Biti, vidjeti i biti viden, glavno je geslo profesionalnih fashionista koji se u rujnu sele s kontinenta na kontinent, baš kao i Anna Wintour, Atila modnog svijeta i glavna urednica mocnog americkog Voguea. Najvažniji sezonski dogadaj poceo je u New Yorku, naravno u rujnu, nakon cega su se ovaj tjedan svi koji gledaju i nose kreacije za proljece/ljeto 2012. preselili u London. Jer moda je postala opaka trka u kojoj se revije kroje pod motom - što brže to bolje. I dok obican svijet izvan modnih pista, pred izlozima gleda što ce se nositi ove jeseni i zime, modni su magovi vec lansirali svoje kolekcije za proljece/ljeto 2012.



Ako je New York poput Amerikanaca pragmatican i jednostavan, London je poput "otocana" nekonvencionalan, sklon dekonstrukciji svega i svakoga, pun subkulturnih citata i pomicanja granica estetike i modne etike. Ali, London je to bio do trenutnog tjedna mode. Cini se. Londonskim modnim pistama nikada nije šetalo toliko harmonicnih, jednostavnih i ženstvenih modela kao ove godine. Kao da je s Alexanderom McQueenom nestala sva mašta, otkacenost i hrabrost. Revije još uvijek aktualnog Londonskog tjedna mode pune su modnih citata i svaka na svoj nacin priziva jednu modnu epohu. No, dok je izvan pista sve komplicirano, dizajneri su se kao za neku neverbalnu protutežu odlucili za jednostavno. U trenutku kada je imperativ biti što otkaceniji, prava avangarda i luksuz je normalnost.



Najbritanskiji od svih dizajnera Paul Smith u maniri pravog britanskog džentlmena predstavio se šik i ugodnom kolekcijom, u kojoj je zajednicki bio dobar kroj i klasika - od hlaca, ženstvenih suknji, cvjetova do elegantnih šešira. Mulberry, cija je torba poput neke nove birkinice, dakle torba trenutka, bio je u neonskom ozracju 70-ih, spojivši i duge prozracne suknje i one midi od mekane kože, kratke hlacice, lakirane kabanice i natapirane frizure. Otkad je princeza Kate Middelton svijetom pocela putovati u elegantnim Issainim haljinama, dizajnerica je postala ime broj jedan britanskog tjedna mode.



Ipak, za London preklasicno i tradicionalno. London ipak nije Bec. Julien McDonald spojio je izazovne materijale i asimetricne krojeve u harmonicnu cjelinu. No, samo je jedna kraljica, a to je stara punk dama Vivienne Westwood koja je za ovu priliku pripremila izrazito raznoliku kolekciju spojivši povijest i suvremenost.

Osvježenje je bila procišcena, etericna kolekcija filigranske izrade dizajnera Bore Aksua. A modni blogeri, koji o modi pišu, ali je i sve više prate koji red iza Anne Wintour, sigurno ce na proljece i ljeto odjenuti uske šarene hlace, pune jarkih boja i zabavnih printova u kombinaciji sa životinjskim uzorcima i mrežama. Bio je to neki novi London, romantican i pomalo nostalgican.


Podijeli: Facebook Twiter