Nova afera: Platini primao mito?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski mediji pišu da se predsjednik UEFA-e Michael Platini tajno sastao s bivšim predsjednikom Azijske nogometne konfederacije Mohamedom Bin Hammamom tijekom kampanje za Svjetsko prvenstvo i da je Francuz od moćnog Kataranina, kojeg je FIFA naknadno doživotno suspendirala zbog pokušaja kupovanja glasova u izboru za predsjednika Međunarodne nogometne organizacije (FIFA), dobio oko pet milijuna dolara.

No, jedan izvor izvor blizak Platiniju tvrdi da je istina da se taj sastanak održao, ali da nije bio povezan sa SP-om 2022.

Bin Hammam je navodno na tom sastanku pitao Platinija o njegovoj kandidaturi za predsjednika FIFA-e, tvrdi isti neimenovani izvor.

"Ručkovi između članova izvršnog odbora FIFA-e (Platini je to još uvijek), nisu neuobičajeni jer su smješteni u istom hotelu prilikom radnih sastanaka. No, taj sastanak u studenom 2010. je bio poseban jer je Bin Hammam htio da se Platini kandidira za predsjednika FIFA-e na izborima koji su održani u lipnju 2011.", pojasnio je isti izvor.

"Platini je odgovorio da ga to ne interesira, Bin Hammam mu je rekao da će on kandidirati pored Blattera i nije bilo ni govora o Kataru i SP 2022."

Priča o Kataru kao domaćinu SP-a 2022. dobit će nastavak u idućih mjesec dana jer je vodeći istražitelj o tom slučaju bivši američki tužitelj Michael Garcia izjavio da će istragu završiti idući tjedan, a izvješće predati početkom srpnja.

Garcia je u izjavi objavio raspored po kojem izvješće o istrazi namjerava objaviti tek po završetku svjetskog prvenstva u Brazilu.

Katar je do sada žestoko odbacivao napise, posebno britanskog "Sunday Timesa" da je plaćao mito dužnosnicima da mu omoguće domaćinstvo SP-a 2022.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je izjavio da je odluka od dodjeljivanju domaćinstva za SP 2022. Kataru bila pogreška zbog velikih ljetnih vrućina, kada se temperature penju i do 50 stupnjeva Celzija, odbio je komentirati tvrdnje o mitu.

Ako nakon istrage Kataru bude oduzeto domaćinstvo, drugi kandidati koji su se nudili prilikom FIFA-inog glasovanja 2010. - Australija, Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja - imat će prednost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter