Nothing to All - All to Nothing

Josip Broz i Ernesto Che Guevara
Josip Broz i Ernesto Che Guevara

U rovinjskoj crkvici svetog Tome, u Bregovitoj ulici, čiji prostor već godina služi kao izložbena galerija Rovinj Art Programa, koji se u ljetnim mjesecima događa u sklopu izlagačkih aktivnosti Muzeja grada Rovinja, otvorena je konceptualna izložba "Nothing to All- All to Nothing", mlade multimedijalne umjetnice iz Osijeka, Ane Petrović. Umjetnica je naime, prostor galerije slojevito popunila projekcijama videa na platnima koji vise sa stropa, a na svakom od platna izmjenjuju se slova, odnosno znakovi.

- Slike su građene od mnoštva znakova nepovezanog značenja, zrcale današnje ekrane tableta i poruke koje se u njima stvaraju. Kombinacije tame i svijetla tvore posebnu strukturu na koju se postepeno privikavamo. Tom prostorno- vremenskom instalacijom nudi složen pogled na svijet i komunikaciju, a komunikacija se očituje kroz dvostruku projekciju koja ima izvor s obje suprostavljene strane prostorije, svaka projekcija ima svoju, suprotnog značenja rečenicu. A tu rečenicu promatrač uspijeva odgonetnuti samo ako pažljivo i strpljivo sudjeluje u cijelom vremenskom procesu projekcije, pritom obavezno mora sve odgledati s različitih pozicija u prostoru, rekao je na otvaranju izložbe Dario Sošić, viši kustos Muzeja grada Rovinja.

Inače, konceptualna umjetnost sredinom je šezdesetih prošlog stoljeća započela likovnim djelima kojima je dominirala igra riječi ili je njima misao bila iznad estetskog užitka.

- Sam naslov izložbe to nam pokazuje i dokazuje. Svojim ljepotom misli prožima i nadmeće se estetskom ljepotom prikaza te misli. Naime, misao kojom je izložba naslovljena istovremeno je i  sam izloženi rad. Misao koja se u prijevodu može tumačiti i kao- od svega do ničega, ili jednostavnije-Ništa svemu-Sve ničemu. Ista fraza nameće nam se i kao često prisutna paradigma-ništa ili sve-sve ili ništa, u opisu mentalnog sklopa i stava određenih ljudi, pojasnio je Sošić, dodajući i da takva misaona igra riječi u rečenici određuje estetsku ljepotu likovnog djela, posebice kada shvatimo da je umjetnica uspjela misao,  odnosno riječi te iste misli vizualno i prikazati.

Izložba Ane  Petrović može se razgledati do 18. kolovoza. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter