Nostalgicni fado i veseli Gustafi za kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treca, a ujedno i posljednja vecer festivala mediteranske tradicijske glazbe Sete Sois Sete Luas - Sedam Sunca sedam Mjeseca, prošla je u znaku nostalgicnog portugalskog fada u izvedbi Custodija Castela i Cristine Marije te najpoznatijeg istarskog benda za dobro raspoloženje - Gustafa.

Brojna je publika pred binom tražila dobro mjesto da bi poslušala i pogledala Custodija Castela jednog od najvecih solista svjetskog glasa na portugalskoj gitari s dvanaest žica na kojoj izvodi nadaleko poznati fado. Uz njega je nastupila i pjevacica Cristina Maria, a njihove izvedbe u pratnji klasicne gitare oduševile su publiku. Valja istaknuti da su ovi glazbenici prvi puta nastupali u Hrvatskoj.

Nastup je Castelo zapoceo izvedbom nove skladbe pod nazivom "Vjetar", a uslijedio je niz autorskih kao i tradicionalnih skladbi fado glazbe. Nježan i poseban glas Cristine Marije, koja je poznata i kao kiparica, prenio je osjecaje ovog upecatljivog portugalskog žanra i na publiku koja je uživala u nastupu.

Inace Castelo je stalni gost najvecih portugalskih izvodaca fada kao što su Jorge Fernando, Camane', Maria Da Fe', Argentina Santos, Amalia Rodrigues, ali suraduje i s glazbenicima koji njeguju drugi žanr poput harmonikaša Richarda Galliana, a nastupa redovno i na važnim festivala koji njeguju world music žanr poput ovoga.



Nakon intimne atmosfere uz fado publika se u trenu prilagodila žustrijim notama istarskog benda Gustafi ciji je voda Edi Maružin ujedno, uz Turisticku zajednicu grada Rovinja te Istarsku županiju, i suorganizator ovog festivala koji je ove godine doživio svoje 20 izdanje i održava se u 30 gradova u deset razlicitih zemalja Mediterana i država portugalskog govornog podrucja. U Rovinju se održava od 2008. godine.

Gustafi su priredili pravu feštu za kraj festivala a njihov je nastup bio satkan od starih hitova i novih skladbi. Buduci da je rijec o festivalu koji promovira regionalnu, lokalnu i autohtonu kulturu u sastavu festivala predstavili su se i rovinjski uljari i vinari iz zadruga Rubinum i Vitis te OPG Pršutarna Antolovic. Uz njih se mogao piti i rovinjski Pelinkovac iz tvornice Darna, koja je clan Mreže ovog festivala te se promovira i u ostalim gradovima gdje se održava ovaj medunarodni festival. (Napisala i snimila M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter