Nošnje i ajvar vrijednih Madarica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenjem izložbe rucnih radova clanica Madarskog kulturnog društva "Moricz Zsigmond" u holu Doma oružanih snaga zapocela je u petak proslava obljetnice spomena na Madarsku revoluciju iz 1956. godine te desetogodišnjicu osnutka ovoga društva.

Na izložbi su, doznajemo od Maše Zsuzsanne, predsjednice Društva, izloženi rucni radovi, poput narodnih nošnji, ali i predmeti iz svakodnevne upotrebe ukrašeni tradicionalnim madarskim motivima. Vrijedne su Madarice izložile i slasne marmelade od šljiva, kompote i ljuti ajvar koje su same kuhale.

Clan društva, ?ula Erdeši, izložbu je upotpunio zbirkama maraka i razglednica vezanih uz Madarsku te porculanom iz cetiri najpoznatije madarske tvornice porculana. Na izložbi su se našle i brojne fotografije s gostovanja clanova Društva diljem Istre, Madarske, ali i ostalih europskih zemalja te foto-kolaž sa slikama osnivaca Društva.

Kako doznajemo od predsjednice, "Moricz Zsigmond" broji oko 80 aktivnih clanova koji se redovno sastaju u  prostorijama društva u Rojcu i zajednicki obilježavaju madarske i hrvatske praznike. Društvo ima plesnu sekciju, zbor i radionice rucnih radova u kojoj se, izmedu ostalog, izraduju pokloni za darivanje djece u povodu božicnih i uskršnjih blagdana. Cilj društva je ocuvanje madarske tradicije, obicaja, jezika te tradicionalnih plesova i pjesama.

Nakon otvorenja izložbe, clanovi društva položili su vijence na Mornarickom groblju, a navecer su, uz brojne goste i uzvanike, nastavili zajednicko druženje u Domu oružanih snaga.


Podijeli: Facebook Twiter