Nosi mi se bijelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravilo broj jedan - svaka žena u ormaru mora imati malu crnu haljinu - za vjecnost. Pravilo broj dva - svaka žena u ormaru mora imati i malu bijelu haljinu - za ljeto. Ona, doduše, ne mora biti mala, ali mora biti bijela. Što je sunce jace, i što smo tamniji to je moda svjetlija, i to jako svjetla. Toliko svjetla da i nije boja, pa je bijela boja uz crno jedina ne - boja.

Kakogod bilo, povratkom ljeta, vratila se i ta vjecna kraljica toplijih dana. Bijela boja je boja neovisnosti i cistoce, no u nekim drugim kulturama ona je znak žaljenja i smrti. Kada modnu definiciju uskladimo sa trenutnom situacijom - depresija, recesija….možda je bijela i neko kromatsko-stilsko metaforicko žaljenje za boljim vremenima. No, ipak je to boja cistoce i mira. Stoga ce u ovoj mracnoj godini, andeoski izgled biti još više naglašen, a bijela ce u svakoj situaciji dati osjecaj svježine i pokreta.



Bijela ima svoju stilsku dualnost, ona je istovremeno seksepilna i romanticna. Haljinica u stilu kombinea asocira na malu Lolitu, ali i na ljetnu svježinu. Lepršave bijele tunike su poput male tekstilne rashladne klime na tijelu. Što pak kazati o toj vjecnoj bijeloj muškoj košulji na ženskom tijelu - scena svakog muškog sna, koji se nekada izmjenjuje sa slikom ženske u jeansu i bijeloj potkošulji, bila ona s dugim rukavima, ili pak najobicnija "kanotijera", kao Beatrice 21. stoljeca.

A kad pritom dodamo i sud modnih dizajnera koji se slažu za moc i carobnu energiju bijelog, znaci da se bijela boja vratila u velikom stilu. Kao najromanticnija haljinica sa volanima, kao vrhunac elegancije u jednostavnoj haljini bez ikakvog detalja, kao prozracna košulja sa diskretnim bijelim ornamentima, kao obicne bijele hlace za ljetne šetnje, kao sandale s otvorenim prstima ili možda isusosvke ili kao torba koja ta razliku od mini haljinice mora biti maksi.



Jedno je, dakle sigurno, ona je besmrtna i bezvremenska, prisutna i vidljiva u svojoj nevidljivosti i efektna u svojoj cistoci i jednostavnosti. Po ljeti, zimi, ujutro, navecer ona je uvijek tako šik. A modni must have, u vidu malih bijelih haljina, trpe baš sve, kao i njezine crne rodakinje - jake boje i uzorke, kukicane detalje… stoga samo naprijed u bijelom.

No, prava je šteta što bijele haljine ne stoje svima, jer vizualno proširuju, za razliku od crne boje koja vizualno sužava te tako stvara nešto ugodniji efekt. Ipak, dijametralno suprotan diskreciji klasicne crne, trend bijeline nam se vraca sa svakim novim ljetom. Iako, ne sumnjamo kako cemo se s dolaskom prvih hladnijih dana ponovno vratiti crnoj, dotada uživajmo u bjelini.


Podijeli: Facebook Twiter