Norvežanka pronašla grob svog oca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norvežanka Kjellfrid Kvalavag, koja je 61 godinu tragala za grobom svog oca Asbjorna Sevlanda, poginulog u eksploziji broda "Argo", u utorak je posjetila mjesto u uvali Vošcica za koje vjeruje da je njegovo posljednje pocivalište. "Za mene je traganje gotovo. Moj otac je bio na ovoj plaži i sada sam mirna", rekla je Kvalavag, s kojom su u Labin doputovali suprug, jedan od sinova s dvije kceri te njegov prijatelj.

Približnu lokaciju koja je do sedamdesetih godina bila oznacena križem pokazao im je Silvano Dobric iz Viškovica, koji je kao 15-godišnjak na plaži pronašao utopljenika. U utorak je u šumarku dvadesetak metara od obale otkriveno kamenje koje u obliku cetverokuta obrubljuje zemlju, što najvjerojatnije znaci da netko nije htio da se zaboravi mjesto davno ulegnutog grobnog humka. Posjet je u ime Grada Labina organizirala glasnogovornica Loredana Ružic Modrušan, a prijevoz camcem do uvale teško pristupacne s kopna obavio je Danijel Fonovic iz Koromacna.

"Argo" je ploveci iz Venecije u Rijeku 27. sijecnja 1948. oko cetiri nauticke milje južno od rta Crna punta naletio na minu zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Preživio je samo mornar Nils Hovland, koji je doplivao do kopna u blizini rta, a more je kasnije izbacilo tijela trojice utopljenika. Hovland je medu njima identificirao Sevlanda, koji je s njim skocio u more, ali nije dugo izdržao na površini jer je bio teško ozlijeden stoga je vrlo vjerojatno da je pomorac kojeg je zvonar sa Skitace pokopao u Vošcici upravo Kjellfridin otac, ali za stopostotnu sigurnost trebalo bi otkopati posmrtne ostatke i obaviti analizu DNK-a. Hoce li se obaviti ta proceduru, obitelj ce odluciti ovih dana dok boravi u rabackom hotelu, gdje ce se sastati s rijeckim roniocem Danijelom Frkom, koji im je pomogao u istraživanju dokumentacije i podataka vezanih za brodolom. Nije poznato gdje su grobovi preostale dvojice utopljenika.

Obitelj Kvalavag lani se obratila Gradu Labinu za pomoc, a on se odmah ukljucio u traganje i pomogao im da u rujnu obidu groblja na Labinštini. Nakon što je njihova prica objavljena u Glasu Istre i drugim medijima javili su se ocevici dogadaja vezanih uz brodolom. Uz Viškovica, mjesto na kojem je stajao križ pamti i Remido Dobric iz Brovinja, a Jolanda Gorski i Ana Dobric iz Koromacna sjecaju se preživjelog Holanda. Olupina broda otkrivena je 2000. godine, kada su za nju zapele ribarske mreže. Danijel Frka i Marino Brzac, ronioci koji suraduju s Odjelom za zaštitu podvodne baštine, pregledali su brod i uz pomoc norveških kolega utvrdili da je rijec o "Argu".


Podijeli: Facebook Twiter