Norvežani se sjecaju Breivikovih žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norvežani se u nedjelju diljem zemlje na razne nacine sjecaju žrtava krvavih napada ekstremnog desnicara Andersa Behringa Breivika koji je prije tocno godinu dana hladnokrvno ubio 77 ljudi, uglavnom mladih.

Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoeyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Rijec je o jednom od najtežih zlocina pocinjenih u Norveškoj nakon Drugoga svjetskog rata, zbog cega Norvežani organiziraju niz dogadaja kojima ce se sjetiti žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijecem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoeyi i diljem zemlje, sve do arktickog arhipelaga Svalbarda gdje ce se održati misa za smrtno stradale.

U obilježavanju ovog datuma sudjeluje i norveški premijer Jens Stoltenberg. Najprije ce položiti vijenac na mjestu na kojemu je podmetnuta bomba te ce potom, zajedno s kraljevskim parom prisustvovati misi u katedrali u Oslu. U Utoeyi ce se sastati s clanovima obitelji poginulih, a zatim na otoku na kojemu se dogodila najveca drama položiti još jedan vijenac.

Navecer u Oslu norveški umjetnici prireduju komemoracijski koncert, na kojemu bi mogao nastupiti i Bruce Springsteen.

Breivik je u zatvoru gdje ceka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka ce biti poznata 24. kolovoza. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter