Norvežani počinju tražiti plin i naftu u Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do kraja tjedna norveška kompanija Spectrum krenut će specijalnim brodom iz Zadra u seizmičko snimanje jadranskog podmorja 2D tehnikom, u sklopu novog početka istraživanja nalazišta nafte i plina u Hrvatskoj.

Uvjeren sam da Hrvatska pod morem ima nalazišta ugljikovodika i da će za četiri-pet godina postati izvoznica plina", najavio je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Hrvatska danas vlastitom proizvodnjom zadovoljava 65 posto potreba za plinom i 20 posto za naftom. Za koju godinu, vjerujem, ne samo da ćemo izvoziti plin, nego ćemo podići i postotak nafte koju sami proizvodimo, izjavio je Vrdoljak na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i članovi vodstva norveškog Spectruma, na čelu s predsjednikom Uprave Runeom Engom.

Spectrum će snimiti oko 35 tisuća četvornih kilometara, odnosno cijeli hrvatski dio Jadrana, a seizmičko snimanje bit će završeno do kraja prvog tromjesečja iduće godine, obećao je Rune Eng. "Naš brod", kaže Eng, "na prvi pogled izgleda kao ribarski brod, jer se sva njegova oprema nalazi pod vodom".

- Nakon što snimanje bude završeno, do kraja prve polovice iduće godine Vlada će raspisati međunarodni natječaj za istraživanje nafte i plina u Jadranu, najavio je Vrdoljak. Naftne kompanije pritom će se koristiti podacima koje prikupi Spectrum. Prve koncesije međunarodnim naftnim tvrtkama, kaže ministar, bit će dodijeljene 2015. godine.

Ministarstvo gospodarstva odabralo je norvešku tvrtku na natječaju i sklopilo s njom ugovor koji je neće stajati ni jedne kune. Naime, Spectrum će zaradu ostvariti tako što će naftašima prodavati prikupljene podatke, u ime Hrvatske i po ugovoru s hrvatskom državom koja je vlasnik tih podataka, objasnio je Vrdoljak.

Takav ugovor s norveškom tvrtkom je uobičajen, a Spectrum je jedan od rijetkih u svijetu koji izvodi takva istraživanja, istaknuo je Vrdoljak i dodao da mu je zaštita nacionalnog interesa u tom poslu glavna preokupacija. Eng je rekao da Spectrum ima veliko iskustvo u istraživanju podmorja ostalih mediteranskih zemalja, poput Egipta, Libanona i Španjolske, a već je seizmički snimio talijanski dio Jadrana.

- Uvjereni smo da ćemo na hrvatskoj strani Jadrana naći ugljikovodike, budući da smo ih našli na talijanskoj strani, rekao je Rune Eng. Vrdoljak naglašava da će od nalazišta koristi imati hrvatska država, građani i gospodarstvo, koji će dobiti jeftiniju naftu i plin. To će omogućiti stabilan i održivi razvoj zemlje, sigurnu opskrbu energentima te privući milijarde kuna ulaganja, uvjeren je ministar. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter