Norvešku vladu formiraju konzervativci i populisti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški laburistički premijer Jens Stoltenberg predao je u ponedjeljak, kako je najavio u rujnu, ostavku svoje vlade lijevog centra koja će ustupiti mjesto desnoj koaliciji u koju ulaze konzervativci i, prvi put, populisti.

Koalicija lijevog centra, na vlasti od 2005., izgubila je parlamentarne izbore 9. rujna. Laburistička stranka je ostala najjača stranka u zemlji, ali je izgubila većinu koju je imala sa saveznicima. Na sam dan izbora navečer, Stoltenberg je rekao da će formalno predati ostavku svoje vlade pošto 14. listopada objavi nacrt proračuna za 2014.

Premijer na odlasku je, kako nalaže tradicija, preporučio kralju Haraldu da zadaću formiranja nove vlade povjeri predsjednici desne oporbe, konzervativnoj političarki Erni Solberg, što je kralj danas učinio, a ona prihvatila.

U novu vladu će ući konzervativci i populisti iz Stranke napretka (FrP), koja je dosad bila u oporbi a zauzima se za strogu useljeničku politiku i veliko smanjenje poreza. Nova desna koalicija - manjinska u parlamentu, što nije ništa neobično u Norveškoj - sklopila je više-manje neslužben savez s dvjema strankama desnog centra, kršćanskim demokratima i liberalima, kako bi omogućila donošenje zakona. Predaja dužnosti treba se održati u srijedu, pišu norveški mediji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter