Norveško-pulska glazbena večer

Koncert Simfonijskog orkestra iz Osla bio je poklon pulskoj publici (D. MEMEDOVIĆ)
Koncert Simfonijskog orkestra iz Osla bio je poklon pulskoj publici (D. MEMEDOVIĆ)

Norveški simfonijski orkestar iz Osla (Oslo symfoniorkester) u nedjelju je navečer, nakon uspješno odrađenih nastupa u Rijeci i Opatiji, premijerno svirao i pred pulskom publikom. U punoj pulskoj Katedrali, gdje je koncert radi nestabilnog vremena prebačen u posljednji trenutak, nadareni su glazbenici Puljane i njihove goste naprosto očarali, pa ih je publika dugotrajnim pljeskom ponovo pozivala na pozornicu.

Zanimljiv program

Pod ravnanjem dirigenta Jana Ola Amundsena, gotovo dvosatni koncert otvoren je "Svečanom uvertirom" Dimitrija Šostakoviča, nastavljen "Enigmom varijacije" Edwarda Elgara da bi se publici zatim predstavio i domaći kompozitor Branko Okmaca i to "Koncertnim komadom za kontrabas, flautu i orkestar". Na kontrabasu je, uz norvešku gošću poznatu flautisticu Carinu Y. L. Amundsen, nastupio Puljanin Sandro Peročević. Prvi dio koncerta zaključen je djelima vjerojatno najpoznatije norveškog kompozitora Edvarda Griega te finskog skladatelja Jeana Sibeliusa.

Drugi dio koncerta otvorio je "Concetino za marimbu i orkestar" suvremenog norveškog skladatelja Oyvinda Westbyja, s tim da je na marimbi nastupio Vedran Vojnić, još jedan Puljanin. Program je nastavljen "Mađarskim plesom" Johannesa Brahmsa te djelima P. I. Čajkovskog - scenom iz Labuđeg jezera, valcerom iz baleta "Trnoružica" i Trepkom iz baleta "Orašar".

Oduševljeni Istrom

Kako doznajemo do "mini jadranske turneje" norveškog orkestra i gostovanja u Puli došlo je zahvaljujući jednom od njegovih članova, Matiji Pužaru, Puljaninu koji se radi doktorata odselio u Oslo 2003. godine, pa tamo i ostao. Od 2008. godine svira u orkestru kontrabas i s njime redovito odlazi na turneje.

- Mislio sam kako bi bilo lijepo da se predstavimo i u mome rodnome gradu, mojim sugrađanima, te počeo planirati gostovanje u Hrvatskoj. Vrijeme nas nije previše služilo te smo za dva od tri koncerata morali tražiti nove lokacije za nastup, rekao nam je Pužar dodajući da su Norvežani imali priliku i vidjeti Istru te su ih ljepote poluotoka oduševile. Jučer su tako dan proveli u razgledanju grada, a Arheološki muzej sve ih je počastio ulazom u našu najveću znamenitost - Arenu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter