Norveški radnici u štrajku prvi put nakon 28 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zaposlenici u Norveškoj, zemlji koja se rastom istice u krizom pogodenoj Europi, poceli su u srijedu štrajk, prvi put u zadnjih 28 godina, jer su im propali pregovori o placi. Zbog štrajka ne rade škole, a zatvoreni su i vrtici i druge javne ustanove.

Štrajka se na neodredeno vrijeme, a akcija obuhvaca 25-30 tisuca od 600 tisuca zaposlenika u javnom sektoru na državnoj i lokalnoj razini. Vjeruje se da ce se štrajk i proširiti ne postigne li se dogovor.

Sindikalni celnici kažu da rast placa u javnom sektoru stalno kaska za placama u privatnome te da vladini zaposlenici imaju pravo na više povlastica od snažnog norveškog gospodarstva.

- Da baš javni sektor bude prvi u redu za kresanje? To je veoma neobicno, kaže Arne Johannesen, jedan od sindikalnih pregovaraca. Sindikalni zahtjevi nisu drski, dodaje.

Vlada ocekuje da place ove godine narastu za 3,75 posto te za cetiri posto dogodine, u skladu s prognozama središnje banke. Pojedinosti o pregovorima nisu poznate, ali zna se da privatni sektor govori o ovogodišnjem rastu placa od nešto ispod cetiri posto.


Podijeli: Facebook Twiter