Norveški orkestar u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oslo symfoniorkester je jedan od najvećih norveških simfonijskih orkestara s punom postavom, a po potrebi nastupa i u manjim grupama. Orkestar se sastoji od oko 90 članova različitih dobi i zanimanja, a koncert-majstor Arne Jorgen Oian je jedini profesionalni glazbenik, inače član Filharmonije.

Upravo će taj cijenjeni orkestar nastupiti na pulskom Kaštelu (a prije toga u Rijeci i Opatiji) 24. svibnja, a s njima će nastupati pulski solisti Sandro Peročević (kontrabas) i Vedran Vojnić (marimba), a svirat će se i djelo Branka Okmace.

Većina članova nema formalno glazbeno obrazovanje, a sve ih povezuje zajednička ljubav prema glazbi. Lista čekanja za članstvo je dugačka, a razina kvalitete se osigurava probnim rokom za vrijeme kojega potencijalni članovi moraju svoje umijeće pokazati sudjelujući na barem jednom projektu. Orkestar organizira dva do tri simfonijska koncerta godišnje.

Program obuhvaća široki spektar glazbenih stilova, s fokusom na kvalitetu i izazov za članove. Gotovo svaki koncert sadrži barem jedno solističko djelo, s namjerom da orkestar mladim glazbenicima pruži mogućnost za stjecanje iskustva. Na programu pulskog koncerta su djela Šostakoviča, Elgara, Okmace, Griega, Sibeliusa, Westbyja, Brahmsa i Čajkovskog. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter