Norveška pocela objavljivati imena žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveška policija pocela je u utorak objavljivati imena žrtava mahnitog ubojice Andersa Behringa Breivika koji je u petak pobio 76 osoba na otoku Utoeyi i u Oslu.

Policija je objavila prva cetiri imena - tri osobe koje su poginule u Oslu, te ime 23-ogodišnjeg muškarca ubijenog na Utoeyi.

Ranije je najavila da ce svaki dan u 18 sati objavljivati imena i dob žrtava, u skladu s njihovom identifikacijom i nakon informiranja obitelji.



U bombaškom napadu u središtu Osla poginulo je osam osoba, dok je u pucnjavi na otoku Utoeya, nekoliko sati kasnije, ubijeno 68 ljudi. Breivik je priznao da je izvršio oba napada.

- Breivik je najvjerojatnije duševno bolestan, rekao je njegov odvjetnik Geir Lippestad u utorak nakon što je njegov branjenik priznao bombaški napad i ubijanje na otoku Utoeya u kojima je život izgubilo 76 osoba.

Lippestad, clan laburisticke stranke cija je mladež bila meta Breivikovog ubilackog pohoda u petak, rekao je da ce otkazati angažman ako Breivik ne pristane na psihološka ispitivanja.



Pokušavajuci objasniti duševno stanje njegovog klijenta, Lippestad je rekao da Breivik kaže "kako mu je žao što je to morao uciniti ali da je bilo nužno".

"On mrzi sve zapadnjacke ideje i vrijednosti demokracije... on ocekuje da je ovo pocetak rata koji ce trajati 60 godina". On sebe vidi kao ratnika. On zapocinje ovaj rat i na neki se nacin time ponosi", rekao je Lippestad.

Breivik je uzeo neku vrstu droga prije zlocina kako bi ostao jak i budan i bio je iznenaden što nije ubijen tijekom napada ili na putu u sudnici u ponedjeljak, dodao je.

Lippestad je rekao da je Breivik ustvrdio da je dio antiislamske mreže koja ima dvije celije u Norveškoj i još nekoliko u inozemstvu. Norveška policija i istražitelji sumnjicavi su prema tim tvrdnjama.

Lippestad, roden 1964. godine, do sada je bio najpoznatiji po obrani desnicara koji je 2002. osuden na 17 godina zatvora zbog rasno motiviranog ubojstva 15-godišnjeg Benjamina Hermansena, ciji je otac bio Afrikanac.


Podijeli: Facebook Twiter