Normcore - novi ultimativni stil

Normcore - trend apsolutne neupadljivosti
Normcore - trend apsolutne neupadljivosti

U trenutku kada ste pomislili da je u modi sve rečeno i izmišljeno i kada nas baš ništa ne može šokirati, naravno da nas je ipak nešto iznenadilo. Normalno, i to doslovno.

Može li u nenormalnim vremenima s "hype" imperativom biti nešto luđe od obrnuto proporcionalne - jednostavnosti. Jer, teško je danas znati, a još teže opisati, što je subverzivno. U trenutku kada hip-hoperi nastupaju za predsjednike, a reality starlete krase naslovnicu Voguea, alternativa je u jednostavnosti i normalnosti. Shvatili su to i buntovni hipsteri iz Brooklyna koji se odijevaju normalno u pokušaju da budu subverzivni. Ali što je normalno?

Da bi bilo normalno mora biti hipernormalno ili bolje hardcore normalno. I tu nastaje, normcore - dosjetljiva izvedenica engl. riječi normal i hardcore, koju je još prošle godine lansirala njujorška modna agencija "K-Hole", koja je pak antitrend pretvorila u trend. Okosnicu novog modnog fenomena čini neizostavni detalj njemačkog turista na Jadranu, dakle šlapice Birkenstok, Adidas ili bilo koje druge koje izgledaju lagano ortopedski, naravno u kombinaciji s čarapama, uz večernju haljinu ili Chanelov kostimić.

Nova modna maksima glasi: prestanite se truditi da budete autentični, drugačiji i utopite se u gomilu. Važno je ne isticati se. Što jednostavnije, to bolje. Modna blasfemija?! Trend je to koji promovira antimodnu filozofiju, drugačiju od one koju su trendseterice, željne pažnje koju privlače svojim stylinzima, navikle.

Ideja je da se stilizirate tako da se utopite u masi, izgledate kao na tisuće uniformiranih turista i izaberete što jeftinije modne detalje iz takozvane ponude široke potrošnje. Tako uz već spomenute bijele čarape, idu i atletske majice (najbolje one iz samoposluge), i plastične papuče, koje se nose na bazenu. Boje su neutralne, krojevi su "basic", hlače visokog struka. Važno je kako se, a ne što nosi. Jednostavnoj lakoći odijevanja priklonio se i Chanel na proljetnoj kolekciji u klasičnim kostimićima i sportskim dokoljenkama, a Michael Kors, svoju posljednju kolekciju naziva "normcors". Šlam(p)eraj je in! (L. BAGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter