Norijada na igralištu žute škole i gradskim ulicama

Norijada u Puli (M. ANGELINI)
Norijada u Puli (M. ANGELINI)

Maturanti diljem zemlje, pa tako i u Puli, proslavili su danas kraj srednjoškolskog obrazovanja. Primjereno ili ne, tradicionalno ludiranje po gradu, zalijevanje vodom, brašnom, jajima i svime onime čega su se mogli dočepati, ni ove se godine nije moglo izbjeći, usprkos nastojanjima Grada Pule da proslava bude donekle kontrolirana i na jednom mjestu.

Središnji program za oproštaj maturanata svih pulskih srednjih škola organiziran je, naime, na igralištu "žute škole" gdje je maturante zabavljao Night Express band, a red i mir su osiguravali zaštitari. Program je podržan od strane Grada Pule jer se prošlogodišnje takvo druženje pokazalo kao pozitivno. Međutim, ludiranje izvan žice igrališta nije bila rijetkost. Prekrivene debelim slojem brašna, jaja, vode, kečapa, pjene za brijanje i tko zna čega sve još, ulice oko škola bile su potpuno bijele, nisu bili pošteđeni ni pojedini parkirani automobili, a šaku brašna dobila je i nekolicina prolaznika.

- Još razmišljam što dalje, no siguran sam da ću otići iz zemlje. Nema ovdje alternative, nema posla poslije škole, čak ni poslije fakulteta, i to je osnovni razlog zbog čega razmišljam o odlasku, rečenica je koju su zajednički, gotovo u dahu izgovorila petorica učenika Tehničke škole s kojima smo nakratko porazgovarali ispred "žute" škole. Upitali smo ih naime, što će dalje raditi u životu i kakvi su im planovi za budućnost. Ono što zabrinjava, gotovo identičan odgovor čuli smo od mnogih koje smo jučer susretali ispred škole i na igralištu, i možda upravo u toj činjenici leži razlog njihovog "divljanja" po ulicama grada koji se zapravo može protumačiti kao svojevrsni revolt. Bilo kako bilo, maturanti su si dali oduška i očigledno je da im nedostaje zabave i sadržaja, ali i prostora gdje bi to mogli učiniti. (N. SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

Norijada na buzetski način: Bog je vječan, a i maturanti

Bog i maturanti, uzrečica je uz koju su srednjoškolci, učenici završnih razreda Srednje škole Buzet, poput svojih vršnjaka diljem Hrvatske, bučno proslavili kraj srednjoškolskog obrazovanja.

- Bog je vječan, a i maturanti, veselo će pojasniti značaj ove izreke njen idejni začetnik, gimnazijalac Alen Gržinić.

Alen je jedan od dvadeset i šest buzetskih maturanata gimnazijskog i strukovnog odjeljenja koji nastavljaju tradiciju svojih prethodnika i organiziraju specifičnu norijadu. Ne bacaju brašno i jaja, niti zalijevaju vodom prolaznike po ulicama, već zatvaraju ulaz u školsku zgradu. Čitavu noć ostali su budni da bi proslavili zadnji dan nastave i pobrinuli se za prepoznatljiv maturalni dekor.

"Ostavite svaku nadu vi koji ulazite", natpis je koji je jučer ujutro dočekao profesore na ulazu u školsku zgradu. Ispred vrata stavili su nogometni gol, postavili improvizirani šank, oblijepili stabla širokim najlonskim trakama, a na školske stepenice precizno posložili dvjestotinjak čaša punih vode kako nitko ne bi mogao proći do učionica i zbornice dok ih ne makne.

Običaj je da maturanti zapriječe glavni školski ulaz i onemoguće nastavu za ostale učenike, a potom zajedno odlaze u Sveti Duh na piknik koji im sufinancira škola pa je tako bilo i ove godine.

U crnim majicama s natpisom "Fajrunt", ovogodišnja generacija maturanata koju svega nekoliko dana dijeli od državne mature, dala si je oduška. Nastavila je dugogodišnju tradiciju, ali i pokrenula jednu novu. Dan uoči norijade, u automobilima ukrašenim balonima, novopečeni vozači prošli su u koloni gradskim ulicama i izazvali simpatije prolaznika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter