Nora Fora podigla Hrvatsku na noge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teška borba za život petogodišnje djevojčice Nore Šitum ganula je ovih dana Hrvatsku i još jednom
ujedinila hrvatske građane u velikoj humanitarnoj akciji. Maloj Nori je u prosincu 2010. godine dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija koja se unatoč dugotrajnoj terapiji na KBC-u Rebro nedavno vratila po treći put.

Roditelji su se okrenuli posljednjoj šansi - novoj revolucionarnoj metodi liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Za Norino liječenje treba do petka prikupiti 575 tisuća dolara, odnosno oko 3,3 milijuna kuna, pojasnila je Norina majka u pismu javnosti u kojem moli za pomoć za svoju Noru Foru u prikupljanju sredstava, nakon što je u petak putem medija i Facebooka krenula velika humanitarna akcija.

Dirljivoj molbi za pomoć u posljednja se tri dana odazvao veliki broj građana koji su putem humanitarnog
telefona udruge "Hrabro dijete", te dva žiro računa počeli uplaćivati donacije. Akciju čiji su lajtmotiv
fotografije s natpisima podrške za Noru koje praktički iz sata u sat građani šalju na Facebook profil ove
humanitarne kampanje, podržali su i mnogi hrvatski sportaši i "celebritiji".

Vijest o Nori i njezinoj borbi za život brzo se proširila i izvan zemlje, pa je tako kapetan talijanskog nogometnog prvoligaša Intera Javier Zanetti na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj s nekoliko klupskih kolega drži natpis podrške za Noru. Gradsko vijeće Imotskog, prenose Imotske novine, donijelo je odluku da se donira 100 tisuća kuna za pomoć Nori, na način da se vijećnici odreknu putnih troškova i vijećničkih naknada. Prema informacijama s Facebook stranice akcije samo je putem humanitarnog telefona u prva  24 sata prikupljeno više od 125 tisuća kuna. Norini roditelji i ona sama zahvalili su svima na pomoći.

No najbolja vijest jučer je stigla iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je, kako prenosi Hina, u priopćenju najavio da će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu. Jučer je i ministar zdravlja Rajko Ostojić napisao na svom twitter profilu da će učiniti sve da pomogne maloj Nori, te da očekuje da HZZO do utorka izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku. (Vedrana SIMIČEVIĆ/NL)

Kako uplatiti pomoć Nori

Privredna banka Zagreb; 2340009-3110426252 (vlasnik računa Đana Atanasovska, majka); Poziv na broj 00 25052007; Nora Fora - Strašni lav; Za uplate iz inozemstva - na Udrugu Hrabro dijete (uz napomenu za
Noru);
UDRUGA HRABRO DIJETE; OIB 58243364080 ;Žiro račun Zagrebačka banka; 2360000-1102209843; Za uplate iz inozemstva IBAN: HR0423600001102209843; SWIFT CODE: ZABAHR2X
Telefon za pomoć: 060 800 558
 


Podijeli: Facebook Twiter