Noordung – od Pule do svemira

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

Program Istra ispod kore održan danas u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja bio je posvećen Hermanu Potočniku Noordungu, pioniru astronautike rođenom u Puli prije 120 godina. O Noordungu su govorili njegov najbolji poznavatelj Dragan Živadinov, direktor KSEVT-a (Kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija) Miha Turšič, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac te voditeljica galerije Klovićevi dvori Marina Viculin.

U programu nazvanom "Orbitalna oscilacija" predstavljen je dugoročni projekt koji bi 2014. trebao kulminirati izložbom u PPMI-u posvećenoj Noordungu. U tom svjetlu predstavnici KSEVT-a, Klovićevih dvora i PPMI-a potpisali su pismo namjere s kojim se obvezuju realizirati taj projekt. Budući da brojni Puljani ni ne znaju da je Noordung rođen u Puli, među stavkama tog dugoročnog projekta je i postavljanje spomen-ploče.

- Herman Potočnik Noordung rođen je 22. prosinca 1892. godine u Puli i bio je jedan od pet velikana koji su konstituirali svemirsku znanost, kazao je Živadinov.

Gracijano Kešac je kazao da pozdravlja inicijativu i izrazio nadu da će zahvaljujući njoj Puljani napokon upoznati lik i djelo tog velikog znanstvenika.

- Uz pomoć Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Pule kako i galerije Klovićevi dvori i KSEVT-a organizirat ćemo didaktičku izložbu u kojoj ćemo pokušati prikazati društveni, tehnološki i znanstveni kontekst iz kojeg je Noordung proizašao, kazao je Kešac.

Marina Viculin je rekla da je ovo početak jednog posebno zanimljivog projekta – izložbi koja će spajati kulturu, umjetnost i znanost na multimedijalan način. Miha Turšič je napomenuo da je KSEVT jedini institut na svijetu koji se bavi kulturom u svemiru, te da je Noordung bio prvi koji se bavio proučavanjem pozicije čovjeka u svemiru. U podužem i inspiriranom opisu životnog puta tog velikana svemirske znanosti, Živadinov se dotaknuo svih važnih trenutaka njegovog života te utjecaja kojeg je ostavio na brojne znanstvenike koji su po njegovim teorijama gradili svemirsku znanost. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter