"Nono Mario" porinut u spomen na djeda

Porinuće batane s rovinjske rive (A. POKRAJAC)
Porinuće batane s rovinjske rive (A. POKRAJAC)

Sinoć je na malom molu spuštena u more druga batana obnovljena ovog ljeta u Malom brodogradilištu eko muzeja "Kuća o batani" na Trgu Riviera u Rovinju.

U rekonstrukciji batane sudjelovao je mladi Nijemac Marco Düber u sjećanje na djeda Marija Culea. Od 1960. Cule je živio u Rovinju, a strast mu je bilo pecanje s batane. Godinama se družio s rovinjskim ribarima, kroz čije je priče otkrivao tajne mora i ribolova. Marcova majka Mirjana 1983. preselila je u Düsseldorf, a Marco je nakon djedove smrti poželio kupiti batanu kao uspomenu na njega.

Želja mu se ispunila nakon štio je stupio u kontakt s udrugom "Kuća o batani", koja brine o zaštiti pomorske i ribarske tradicije Rovinja. Obitelj Düber je tako kupila 5-metarsku batanu rovinjskog ribara Silvana Veniera, koju je izgradio najstariji živući ovdašnji brodograditelj Francesco Budicin - Zef.

Na rekonstrukciji barke su kalafat Mladen Takač i Sergio Brugna, zvan Kennedy, u večernjim satima radili tri tjedna, a Marco Düber, student matematike i fizike, pomagao im je posljednjeg tjedna.

Kako nalaže tradicija batanu su s Trga Riviera do Malog mola nosili članovi "Kuće o batani". Porinuće je popraćeno svirkom folk-grupe Batana i izvedbom neslužbene himne grada "Viecia batana". Nakon porinuća Sergio Brugna je veslajući poveo Marca i Mirjanu na prvi plov batanom krštenu imenom "Nono Mario". (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter