Nonina štruca je najbolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velik broj Umažana okupio se u subotu predvecer u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" na 9. izdanju praznika kruha "La strusa de nona/Nonina štruca". Želeli su provjeriti što se to dobrog i ukusnog ispeklo u pecnicama domacica iz Umaga i okolice, te nekoliko pekara, slasticarnica i restorana.

Brojne vrste kruha bile su podijeljene u tri kategorije. U prvoj, "Pan sceto", a radi se o obicnom kruhu, prvo mjesto osvojila je Nerina Crnic, drugo Lidia Kocijancic, a trece Anita Lakošeljac.

"Pan consa'" zvala se druga skupina, a to su bili pekarski proizvodi s necim unutra, poput maslina, ružmarina i kadulje, u cemu je najbolji, prema mišljenju žirija, bio Alessandro Bose. Njegov kruh s olivama imao je poseban rusticni okus. Fiorela Benolic plasirala se na drugo, a Dorina Bradamante na trece mjesto.

Premda je u trecoj kategoriji, "Pan dolce", a radilo se o slasticama, bilo svega - cukerancica, bucolaja i mnogih drugih, sva tri prva mjesta pripala su pincama. Najbolju je ispekla Bruna Delben, a za njom su bile one Leonilde Zubin i Katice Prodan.

Kvaliteta prijavljenih štruca, panina, kolaca i drugih pekarskih proizvoda bila je vrlo visoka, a uloženi trud i maštovitost nemjerljivi, pa se ocjenjivacka komisija u kojoj su bili gradonacelnik Vili Bassanese, predsjednik Gradskog vijeca Goran Slavujevic, predstavnica ugostitelja Alice Maurel i Roberta Lakošeljac u ime Zajednice Talijana dosta namucila.

Baš zbog toga, ali i zato što je bilo deset vrsta kruha u svakoj kategoriji, donošenje odluke potrajalo je nešto duže od ocekivanog. U dvorani ZT-a mnogobrojna publika s nestrpljenjem je cekala proglašenje pobjednika, nakon cega je prireden najsladi dio veceri - degustacija svih izloženih slasnih primjeraka uz vino, tartar, bakalar, kolace...

Dok je žiri marljivo radio, o kruhu, njegovoj tradiciji, važnosti za zdravu mediteransku prehranu te povezanosti s vjerom govorio je, kao i svake godine, prof. Marino Vocci iz Trsta.

Izložene primjerke blagoslovio je umaški župnik Rudolf Koraca. Doprinos prazniku kruha dali su i mališani iz vrtica i škole koji su izložili svoje radove na tu temu.


Podijeli: Facebook Twiter