Nonići su vrelo mudrosti i veza s prošlošću

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u gradskoj vijećnici održan okrugli stol na temu "Vrijeme za obitelj" : Naše bake i djedovi - naši nonići" kojeg je organizirao Obiteljski centar Istarske županije u suradnji s Gradom Pula, odnosno Upravnim odjelom za društvene djelatnosti.

Tema je bila posvećena prepoznavanju vrijednosti koje za podizanje djece i njihovo zdravo odrastanje ima podrška šire obitelji, posebno djedova i baka.

Mirjana Radetić Paić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile govorila je o tome kako članovi obitelji utječu na odgoj djece te mogu umanjiti štetne utjecaje izvana. Uz riječi da bake i djedovi ipak ne moraju preuzeti kompletni odgoj na sebe naglasila je kako su oni itekako bitni u njihovu odgoju i odrastanju.

Navodeći istraživanja na ovu temu navela je da roditelji često imaju problema s neodgovarajućim nadzorom nad djecom, teškoće prilikom kontrole njihova ponašanja, a česti su i neprimjereni postupci te neprikladni načini discipliniranja kao i loš odnos djeteta s ocem ili majkom. Upravo u tim segmentima aktivno prisustvo bake ili djeda vrlo pozitivno utječe na odgoj djece.

Govoreći o ovim odnosima istaknula je kako čak jedna trećina baki redovito brine o unučadi dok njih 40 posto pruža pomoć prilikom odgoja. Djedovi su pritom, navela je, više usmjereni na bavljenje različitim aktivnostima, a bake bitne kod emocionalne podrške djetetu prilikom stresnih situacija, primjerice prilikom razvoda ili gubitka poslova roditelja.

Djedovi i bake, navela je Radetić Paić mogu se podijeliti u nekoliko kategorija - na one mlade koji još rade, moderne, tradicionalne, a u današnje vrijeme pojavljuju se i posve nove kategorije. Osim onih "po krvi" tu su tako stečeni bake i djedovi prilikom preudaje. Danas su, dodala je, djedovi i bake važni i zbog toga što često financijski potpomažu svoju djecu, odnosno unuke.

- Emocionalna povezanost s bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija emocionalna veza za djecu nakon one s roditeljima i stoga su nonići vrlo bitni, a posebice kod onih obitelji u kojima roditelji puno rade ili su rastavljeni. Djeci nonići, zaključila je, odgovaraju zbog sporijeg životnog stila, ali i neprocjenjivog životnog iskustva. Stoga je važno da je u novi Obiteljski zakon inkorporiran članak koji bakama i djedovima iz rastavljenih obitelji garantira daljnje susrete.

Marlena Plavšić, također s pulskog sveučilišta, govorila je o temi "Bake, djedovi i unučad - tko tu koga sluša" te navela da nekada roditelji imali vlastitu djecu i unučad slične dobi, a danas je djece manje, životni vijek dulji, pa bake i djedovi u potpunosti mogu promatrati kako im unuci odrastaju te sudjelovati u njihovu životu, od najranije do odrasle dobi. Na taj odnos utječu, navela je, dob djece i nonića, spol, vrijeme koje imaju na raspolaganju, udaljenost, crte ličnosti, ali i zdravlje nonića.

Unučad je za djedove i bake, navela je, važna zbog biološke obnove, emocionalnog razvoja, proširenja vlastite ličnosti, ali i radi zdravlja koje im oni zasigurno poboljšavaju. Nonići su unučadi i veliko nepresušno vrelo mudrosti te živa veza s prošlošću.

Zorica Dradnić, socijalna radnica u mirovini je, uz osobna iskustva, skupu prenijela i informaciju da se u nekim zemljama 12. rujna obilježava kao Dan djedova i baka. Tu je ideju prihvatila sama ravnateljica obiteljskog centra riječima kako će gledati da se u njihov program inkorporira ovaj datum te na taj način i formalno upozori na važnost "nonića". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter