Nona Kata uz čašicu rakije dnevno do 102. rođendana

Slavljenica Kata Ribić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Slavljenica Kata Ribić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U velikom krugu obitelji i njenih najmilijih te brojnih gostiju i štićenika Doma za starije i nemoćne osobe "Domenico Pergolis" u Rovinju baka Kata Ribić danas je proslavila 102. rođendan, čime je najvjerojatnije postala i najstarija stanovnica Rovinja.

Vidno uzbuđena nona Kata, rođena 14. lipnja 1911. godine u Pićnu u rovinjskom je domu od 2006. i, kako kaže, tu joj je dobro i svi su joj dragi. Recept za dugovječnost nema, mada spominje da je kroz život uvijek puno i mukotrpno radila. Jer, nakon obavljenih poslova u svome domu, radila je po žurnadama kod susjeda.

Veli nam i da je puno šivala, krojila i plela, a posebno je ponosna na svoje madrace koje je šivala na vlastitoj singerici. Jedno kratko vrijeme, doznajemo, radila je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka kao spremačica.

Ipak, razmišljajući o dugovječnosti koja se, kako kaže, dogodi ili ne, dometnula je i da svaki dan popije čašicu rakije. Vragolasto nas je priupitala smatramo li i mi da je u toj čašci čudotvorna medežija.

Inače, nona Kata Ribić, koja potječe iz mnogobrojne obitelji (brat i šest sestara), ima sina Josipa i kćer Mirelu, pet unuka i četiri praunuka. Dan provodi u molitvi, a krunica je stalno u njenoj ruci. Na pitanje koliko i za koga moli, veli: "Molim se koliko god morem i koliko god treba. A molim za sve - obitelj, susjede, prijatelje, djelatnike doma, ali i za pokojne".

Na odlasku nam je poručila: "Vidimo se i dogodine, jel' tako!". Tako je, i sretan vam, nona Kate, 102. rođendan!

Uz mnogobrojnu okupljenu obitelj, čestitke slavljenici u ime djelatnika i štićenika doma uputila je ravnateljica Mirjana Banko Filipaj, koja joj je darovala novu krunicu, te Erika Sošić ispred rovinjskog Centra za socijalnu skrb. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter