Nominirani za Nagradu za arhitekturu Europske unije

Labinska knjižnica (A. ŠĆULAC)
Labinska knjižnica (A. ŠĆULAC)

Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe, nazvana po njemačko – američkom arhitektu Maria Ludwigu Michael Miesu, koji je uz Waltera Gropiusa i Le Corbusiera najpoznatije ime u stvaranju moderne funkcionalne arhitekture, izabrali su 420 projekata za dodjelu Nagrade za arhitekturu Europske unije. Nominacije su stigle iz 36 zemalja, a najveći broj nominiranih projekata je iz Španjolske. Od nominiranih, najviše ih se odnosi  na stambene objekte, a slijede objekti kulturnog nasljeđa, obrazovni, te  komercijalno  prometni i urbani.

Iz Hrvatske je nominirano osam objekata, među kojima dva iz Istre, Gradska knjižnica u Labinu i Histria Aromatica, istarski biljni "disneyland" iz Bala. Nagrada za najbolji arhitekturni projekt je novčana i iznosi 60 tisuća eura, a izbor finalista bit će objavljen krajem siječnja.

Podsjetimo da je labinska Gradska knjižnica, već dobitnik prestižne nagrade  "Vladimir Nazor", za najbolji interijer, koju dodjeljuje Republika Hrvatska za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Hrvatskoj.

Ahitekturu, oblikovanje i unutrašnje uređenje labinske knjižnice potpisuju- Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter